Knäcker du Sandlins julnötter?

1 av 5 | Foto: AP
VM-JUBEL Sverige förlorade finalen i dam-VM mot Tyskland, men fick med två i världslaget (Victoria Svensson och Malin Moström). Ytterligare en fick plats på bänken - vem?
SPORTBLADET

VM i friidrott och VM i simning. I fotboll EM-kval för grabbarna och VM-slutspel för tjejerna. Och mycket, mycket mer.

Sportbladets LASSE SANDLIN har knepat och knåpat ihop 25 mer eller mindre hårda julnötter om det händelserika sportåret 2003. Så fram med nötknäckaren och kolla hur det är med idrottsminnet!

JULDAGEN: En ny påse julnötter - med sportfrågor från i år, från förra året och från många tidigare idrottsår.

1) Årets allsvenska mål i fotboll sköts från mittcirkeln av Elfsborgs Hasse Berggren. Över vilken målvakt?

1. AIK:s Håkan Svensson

x. Malmö FF:s Mattias Asper 2. Örebros John Alvbåge

2) Vid friidrotts-VM i Paris hoppade Patrik Kristiansson 5,85 och tog överraskande brons i stav. Men minst lika överraskande var guldmedaljören. Från vilket land kom han?

1. Australien

x. Italien

2. Sydafrika

3) Som så ofta tidigare spelade Redbergslid och Drott SM-final i handboll, bäst av fem matcher. SM-guldet till RIK - men hur slutade finalerna?

1. 3-0

x. 3-1

2. 3-2

4) I början av mars avgjordes finalen i seglingens prestigefyllda America"s Cup. Skeppare på den vinnande båten Alinghi var Russell Coutts, men för vilket land tävlade Alinghi?

1. Italien

x. Nya Zeeland

2. Schweiz

5) Kim Källström gjorde 14 mål, när Djurgården försvarade sitt SM-guld i fotboll och med nio målpass var han också en av allsvenskans bästa "servitörer". Faktiskt näst bäst. Men vem vann assistligan i allsvenskan 2003?

1. Martin Ericsson,

IFK Göteborg

x. Karl-Oskar Fjörtoft,

Hammarby

2. Andreas Johansson,

Djurgården

6) Sista söndagen i juli spurtade Lance Armstrong i mål på Champs Elysées i Paris som Tour de France-vinnare för femte året i rad. Men vem blev årets tvåa?

1. Tyler Hamilton

x. Jan Ullrich

2. Alexandre Vinokourov

7) Västra Frölunda besegrade Färjestad i hockeyns SM-final i fyra raka matcher, och en frölundait vann också slutspelets poängliga. Vem?

1. Niklas Andersson x. Patrik Carnbäck

2. Tomi Kallio

8) I slutet av maj inträffade ett av årets största jippon, när Annika Sörenstam utmanade herrarna i PGA-tävlingen The Colonial i Fort Worth, Texas. Annika klarade inte andra dagens kvalgräns och fick stiga av. Men minns du vilken amerikan som till slut vann tävlingen?

1. Justin Leonard

x. Kenny Perry

2. Jeff Sluman

9) Christian Olsson vann trestegsfinalen i VM med 44 centimeter före kubanen Betanzos. I vilken av de sex omgångarna nådde han sitt segerresultat 17,72 cm?

1. Första

x. Tredje

2. Fjärde

10) Jon Drummond blev en av huvudpersonerna i årets friidrotts-VM. Varför?

1. Han avslöjades dopad med den tidigare ospårbara steroiden THG.

x. Han liggstrejkade och vägrade att lämna banan sedan han diskats för tjuvstart i kvartsfinalen på 100 meter.

2. Han hade fastnat i en varuhushiss och missade 100-metersfinalen.

11) I VM-stafetten i Val di Fiemme gick Jörgen Brink ut på sista sträckan med 22,9 sekunders försprång till Norges Thomas Alsgaard. 1,5 kilometer från mål gick han in i väggen och det svenska guldet försvann. Var och när vann Sverige senast en VM- eller OS-stafett?

1. Albertville 1992

x. Lahtis 1989

2. Oberstdorf 1987

12) Årets Golfare hette förstås Annika Sörenstam efter hennes sex segrar, varav två majors, under 2003. Första gången hon utsågs till Årets Golfare var 1995. Hur många gånger har hon blivit Årets Golfare?

1. Tre

x. Fem

2. Sju

13) En av årets alla världsmästare hette Valentino Rossi och kommer från Italien. Vilken sport?

1. Gång

x. Roadracing

2. Tyngdlyftning

14) Först vann hon storslalom i S:t Moritz-VM. Sedan skulle hon åka hem VM-guldet i slalom, men Anja Pärson missade kapitalt i första åket och blev till slut "bara" fyra. Vem vann?

1. Nicole Hosp

x. Janica Kostelic

2. Sonja Nef

15) I oktober kraschade Kenny Bräck i 350 km/tim i säsongens sista IRL-race. I vilken amerikansk delstat hände detta? Det hörs på banans namn,

----- Motor Speedway.

1. Florida

x. Kalifornien

2. Texas

16) Alla kan inte vara bäst. Det var inte heller 13-åriga Tojohanitra Tokinaina Andriamanjatoarimanana från Madagaskar, men hon blev ändå publikfavorit, när hon under året startade i VM i Barcelona. I vilken sport?

1. Friidrott

x. Gymnastik

2. Simning

17) Lördagen den 9 augusti körde Sverige oväntat hem finalen i lag-VM i speedway i danska Vojens. Vem av dessa fanns INTE med i guldlaget?

1. Peter Ljung

x. Mikael Max

2. Tony Rickardsson

18) I svenska hallar spelades i september basket-EM utan alltför braskande svenska framgångar. Vilket land blev europamästare?

1. Litauen

x. Ryssland

2. Spanien

19) Vid tjejernas fotbolls-VM i USA kom både Victoria Svensson och Hanna Moström med i världslaget. Men ytterligare en svenska fanns också på avbytarbänken i detta världslag. Vem?

1. Caroline Jönsson

x. Hanna Ljungberg

2. Frida Östberg

20) Med personbästa i fem av sjukampens grenar och en riktig thriller i längdhoppet tog Carolina Klüft VM-guld i slutet på augusti. På hur många poäng slutade Carros guldserie?

1. 6 542 poäng

x. 7 001 poäng

2. 7 291 poäng

21) Tränaren Stefan Hultman grät glädjetårar och visade magen, när Örjan Kihlström till oddset 9,44 körde From Above till seger i Elitloppet på Solvalla. Men vilka hästar kom tvåa och trea?

1. Scarlet Knight och Gidde Palema

x. Victory Tilly och Scarlet Knight

2. Abano As och Victory Tilly

22) 22 november inträffade det som i England betecknas som "det största som hänt sedan England vann fotbolls-VM 1966": England vann rugby-VM. Men vad hette hjälten framför andra, han som avgjorde med en "droppspark med fel fot"?

1. William Webb Ellis

x. Martin Johnson

2. Johnny Wilkinson

23) Vad hette simmaren som vid sommarens VM satte fem världsrekord?

1. Michael Phelps

x. Alexander Popov

2. Ian Thorpe

24) Första marssöndagen avgjordes som vanligt Vasaloppet, i år med en svensk segrare: en 26-årig löjtnant från I5 i Östersund, tävlande för Sollefteå SK men född och uppvuxen i Tvärred i Västergötland. Hans namn, tack!

1. Henrik Eriksson

x. Oskar Svärd

2. Daniel Tynell

25) Vi började med en målvakt och slutar med en annan. Andreas Isaksson står i mål både i svenska landslaget och hos svenska mästarna Djurgården. En lång räkel... - men hur lång?

1. 195 cm

x. 199 cm

2. 202 cm

Se upp – här finns alla rätta svar

Alla rätta svaren – längre ned på sidan.