Beckham - årets nyhet

Hans flytt från United till Real - största sporthändelsen 2003

SPORTBLADET

David Beckhams övergång från Manchester United till Real Madrid är världens största idrottsnyhet 2003.

AP, en av världens största nyhetsförmedlare, har frågat sin kunder vilka sporthändelser som var de största nyheterna i år.

Tio poäng till ettan och en vikande skala med en poäng till tian. 15 stycken gav Beckham-affären tio poäng.

Här nedan är listan:

Foto: Foto: GETTY IMAGES

1. David Beckham (övergången från United till Real Madrid)

321 poäng, 15 förstaplaceringar.

Den 17 juni avslutades tidernas största övergångssåpa - någonsin. David Beckham var efter nästan tre månaders spekulationer definitivt klar för Real Madrid.

2. THG-skandalen (dopningsskandalen som chockade idrottsvärlden)

297 poäng, 13 förstaplaceringar.

Det har kallats det värsta fusket i historien. En kost- och näringsexpert hade utvecklat en ny form av dopning, THG, som inte skulle gå att avslöja i tester. Mängder av toppidrottare nappade - men dopningsjägarna hade hunnit ikapp.

3. Michael Schumacher (rekord med sex formel 1-titlar)

279 poäng, 7 förstaplaceringar.

Michael Schumacher vann sin fjärde raka världsmästartitel när han rullade in som åtta i Japans GP. Ett av hans sämsta lopp någonsin, men vad gjorde det. Ingen annan förare har vunnit mästerskapet sex gånger.

4. Lance Armstrong (femte raka Tour de France-segen)

225 poäng, 0 förstaplatser.

Femte raka för fenomenet Lance Armstrong. Men han var inte i form. Segermarginalen var ju "bara" en minut till Jan Ullrich. Nästa år lovar han att vara tillbaka i samma form som de fyra första segeråren.

5. Englands rugbyguld

196 poäng, 3 förstaplatser.

I Sverige gick rugby-VM ganska obemärkt förbi. Inte i England. Segern mot Australien beskrivs som nationens största sedan VM-guldet i fotboll 1966.

6. Roman Abramovich (ryska revolutionen i Chelsea)

195 poäng, 2 förstaplatser.

När den ekonomiska krisen drabbade Premier League i allmänhet och Chelsea i synnerhet klev en rysk mångmiljardär in. Köpte krislaget, betalade skulderna och fortsatte handla - för över en miljard kronor.

7. Marc Vivien Foe (hans död i Confederations Cup)

133 poäng, 3 förstaplatser.

Efter 71 minuter av semifinalen i Confederations Cup seglade Marc Vivien Foe ner på plan - död. Kamerun- och Premier League-stjärnan blev bara 28 år.

8. Kobe Bryant (åtalet för våldtäkt)

103 poäng, 0 förstaplatser.

Superstjärnan Kobe Bryant åtalades för våldtäkt. Michael Jordans arvtagare ska ha förgripit sig på en hotellreceptionist och riskerar livstids fängelse.

9. Belgiska tennisdamerna (Justine Henin-Hardenne och Kim Clijsters ställde systrarna Williams i skuggan i damtennisen)

101 poäng, 1 förstaplats.

Serena och Venus Williams dominerade internationell damtennis. Men så kom de bägge belgiskorna. 2003 var året då Henin, 21, och Clijster, 20 tog över tronen.

10. Alinghi (vinsten i Americas Cup)

87 poäng, 4 förstaplatser.

Miljardären Ernesto Bertarelli köpte in sex viktiga besättningsmän från regerande mästarna Nya Zeeland. I finalen var titelförsvararna chanslösa. Alinghi vann med 5-0 och tog hem titeln i världens äldsta och mest prestigefull havskappsegling.

Sammanställning: Johan Rikner