Annandagsrekord på Zinkensdamm

Och fullspikat i Edsbyns bandyhall

SPORTBLADET

FALUN

På "Zinken" fick matchen skjutas en kvart framåt för att få in publiken och i första derbyt i Edsbyns bandyhall baxade man in 4 650 personer efter biljetthets på svarta börsen.

  Annandagsbandyn bjöd åter på stor folkfest runtom på landets rinkar.

  Bandy på annandagen är lika heligt som Kalle Anka två dagar tidigare. Derbyt Edsbyn-Bollnäs planeras oftast in till denna dag och har som mest bjudit på 8 151 personer i publiken. Men med årets stora nyhet i Edsbyn - inomhushallen - var siffran från 2000 en utopi.

  När hallen är helt färdig ska 5 500 få plats men frågan är om det i fortsättningen inte blir Bollnäs, precis som år 2000, som blir hemmalag för att alla supportrar ska få plats.

  Edsbyn vann i alla fall inomhusmatchen med 3-2.

Saik på gång

  Men det blev onödigt spännande efter att Patrik Rönnkvist skjutit in 3-0 med knappa kvarten kvar. Edsbyn behåller i alla fall sin andraplats bakom Sandviken som borta slog trean Falun med 7-1. Mästarna börjar få upp ångan inför elitseriestarten.

  - Så här bra har vi inte spelat sedan matcherna mot Vodnik i Europacupen, sade Saik-tränaren Anders Jacobsson.

  Det var fantastiska förutsättningar på Lugnet med sol, vindstilla, nollgradigt och årets största publik, 3 454. Men efter tio minuter var det bara ett lag på plan och spänningen uteblev.

  - Vi gjorde inte det vi bestämt från början, det blev alldeles för mycket enmansspel på Obuhov. Men den form Sandviken visade upp hade det inte ens räckt om vi spelat som vi kommit överens om. Saik var alldeles för bra för oss, erkände Falu-tränaren Stefan Pherson.

Broberg har sista

  Matchen i matchen mellan världstjärnorna Magnus Muhrén och Sergei Obuhov vann Muhrén inte bara målmässigt (2-1), utan även spelmässigt.

  - Obuhov är en målskytt, men Muhrén är en större bandyspelare. Han har ett större register och är en helt annan lagspelare än Obuhov, betygsätter Jacobsson.

  I norrgruppen återstår kampen om den sista elitserieplatsen. Broberg har, efter 6-2 på Ljusdal, den sista platsen, två poäng före Bollnäs.

  På Zinkensdamm i Stockholm fick Hammarby oväntat tufft motstånd av bottenlaget Katrineholm. När David Karlsson gjorde sitt tredje mål efter 24 minuter ledde hemmalaget med 4-1, vilket också blev 5-1 innan Katrineholm kom igång. Sista kvarten innan halvtid fick bortalaget 4-5 och Hammarby fick i andra halvlek se Lars Karlsson göra 5-5 innan Hammarby avgjorde och vann med 8-6.

Nytt publikrekord

  Länge helt jämnt trots att toppen mötte botten i södergruppen alltså.

  - I normala fall är det inte så jämnt men Katrineholm var bra i dag, sade Hammarbytränaren Stefan Karlsson till Radiosporten.

  6 126 personer på Zinkensdamm var med 99 personer nytt annandagsrekord för Hammarby och den åttonde högsta siffran på en annandagsmatch. Matchen kom igång en kvart för sent för att få in folket.

  Hammarby håller serieledningen och bakom visar Västerås och framförallt Andreas Hammarbäck fin form. Hammarbäcks fem mål låg bakom segern borta mot Boltic med 10-3. I Vänersborg såg hemmalaget ut att vinna komfortabelt men Villa/Lidköping gjorde match igen genom Jörgen Gustafsson som inom en minut satte både 5-7 och 6-7.

  Men Vänersborg höll undan och med tre omgångar kvar ser man ut att ta södergruppens fjärde och sista plats till elitserien. Motala på femte plats har fem poäng upp.

Fakta: De främsta publikmatcherna på annandag jul

Annandag jul är en svensk klassiker i bandysammanhang. Många derbyn lägg just 26 december då publiktillströmningen är större än vanligt.

TT