Småkronorna inledde med utklassningsseger

Joakim Lundström höll nollan när Österrike slogs tillbaka

SPORTBLADET

STOCKHOLM

14 poängplockare, varav sex målskyttar.

Något problem med spelet framåt hade inte de svenska Småkronorna när man utklassade Österrike med 7-0 (1-0, 1-0, 5-0) i junior-VM.

- Det här var kanonbra. Men mot Ryssland måste vi höja oss ännu en nivå, sade förbundskapten Torgny Bendelin.

I Tre kronor är bristen på poänggörare stor. Det problemet hade Torgny Bendelins pojkar också. Men bara i inledningen av matchen mot Österrike.

- Vi gjorde en mycket bra förstaperiod men fick inte in pucken.

Trots 19-2 i skott var det bara Patric Blomdahl som fick in pucken i det österrikiska målet.

- Tyvärr så har Blomdahl lite känningar av en fotskada och det är osäkert om han kan spela mot Ryssland.

I andra ordnade Monir Kalgoum 2-0 i en period där spelkvalitén sjönk. Svenskarna slutade spela som ett lag och försökte sig i stället på individuella prestationer.

- Det får man inte göra mot Österrike som spelar aggressivt försvar med fysiskt starka spelare, förklarade Bendelin.

- Det räcker med att vi sänker oss med sju-åtta procent så är vi nere på deras nivå.

Fransson satte två

Men i sista perioden släppte det för svenskarna. Pierre Johnsson, Alexander Steen och Nicklas Danielsson förde fram Småkronorna till 5-0. Steen hade också två stolpskott och ett ribbskott i matchen.

På slutet kunde Johan Fransson som varit bänkad första halvan av matchen, sätta både 6-0 och 7-0. Sverige vann skotten med 43-16 och Johan Andersson och Niklas Eckerblom passade till två mål vardera.

- Det var också positivt att Joakim Lundström fick hålla nollan. Österrikarna kom fram stötvis och Joakim hade ingen lätt match.

Ryssland nästa

Nu väntar Ryssland på söndagskvällen i en match där Sverige måste spela ännu bättre. Ett Ryssland som bara fick 2-2 mot Slovakien i första matchen.

- Det överraskade mig och det var inte bra för oss. Men vi får hoppas att det inte var en tillfällighet att det gick att plocka poäng av Ryssland som tillsammans med USA och Kanada är favorit till VM-guldet, säger Bendelin.

Gruppsegrarna går direkt till semi medan tvåorna och treorna får spela kvartsfinal. I och med Slovakiens oväntade poäng är det plötsligt fyra lag i grupp A som tagit poäng. En viktig match för Sverige blir mötet mot Slovakien på nyårsafton.

Håkan Bergholtz/TT