Segern som visar varför Anja är bäst i världen

Anna Ottosson sjua, Therese Borssén på tjugonde plats

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Två raka uråkningar hade fått Anja Pärson att tvivla på sin egen kapacitet.

I Lienz visade 22-åringen varför hon är bäst i världen.

- Jag trodde knappt att det var sant när jag förstod att hon vunnit...den här tjejens mentala styrka slutar aldrig att förvåna mig, säger tränaren och pappan Anders Pärson.

I ett kokande målområde med "Anjaaa, Anjaaa, Anjaaa"-skrik på bullergränsnivå står Tärnaby-tjejen minuterna efter säsongens tredje slalomseger och berättar i adrenalinrus om en dag på jobbet som lärt henne mycket.

Missen i ledning i St Moritz-störtloppet före jul, och den nya missen i storslalomens första åk i österrikiska Lienz i lördags hade fått Anja att fundera om grunderna i åkningen.

- De två tävlingarna har påverkat mig mycket. Före start i dag kände jag att jag inte litade på mig själv längre och jag var osäker på tekniken. Det har varit frustrerande att inte komma ned när jag åkt så fort, och jag var enormt nervös före det första åket.

Besviken efter första åket

Med startnummer sex arbetade sig Anja nedför den krävande Dolomiten/Felbertauern-pisten på en tid som visade sig var den näst snabbaste av alla åkare i det första åket, drygt sex tiondelar efter ledande Nicole Hosp, Österrike.

Själv var Anja besviken.

- Det var ett stort avstånd till Hosp och jag fick kämpa mig igenom hela åket, utan att hitta den rätta rytmen eller flytet. Jag satt för långt bak på skidorna och hade någonstans en känsla av att jag inte vågade släppa loss ordentligt.

Inför det andra åket försökte pappa Anders Pärson få Anja att slappna av - budskapet handlade om att det trots allt var bättre att åka ur än att vara långt efter.

Det andra åket blev en uppvisning av svenskan, i den 61 portar långa banan - som växlade mellan krävande branter och flacka partier med stenhård snö - visade Anja stort mod.

- Hon tog en kortare väg än alla andra och vågade stå på i branten utan att ta ut säkerhetsmarginaler, säger Anders Pärson.

Totaltiden 1.48,97 gav ledning, men Nicole Hosp fanns kvar och Anja trodde inte på seger.

Tredje slalomsegern

- Backen var väldigt tempofylld så jag visste att det gick att ta in tid, men jag trodde ändå att avståndet efter första skulle vara för stort.

Hosp höll inte för trycket, tiden 1.49,31 räckte till en andra plats - och plötsligt var Anja Pärson en vinnare igen. Segern var hennes tredje i slalom hittills den här säsongen, hennes fjärde totalt i världscupen under 2003-2004, och gav viktiga poäng som utökade ledningen både i slalomcupen och totalt.

- Det här var riktigt skönt, framför allt med tanke på att Hosp börjat åka så himla bra här på slutet, säger Pärson som klev överst på pallen där tyskan Monika Bergmann-Schmuderer var trea.

Den svenska lagledningen gladde sig även över Anna Ottossons sjunde plats och Therese Borsséns 20:e plats.

- För mig känns det skönt att börja bli stabil på topp-tio-platser i slalom, säger Ottosson.

Anders Burström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM