Luleå räckte inte till mot Färjestad

Kämpade men skadorna blev för mycket

SPORTBLADET

KARLSTAD

Ett skade- och sjukdomsdrabbat Luleå spelade med stort hjärta mot serieledarna Färjestads BK.

Arbetsinsatsen räckte ändå inte till några seriepoäng.

- Jag är nöjd med slutresultatet. Annars finns det mycket att jobba på inför kommande matcher, summerade Bengt-Åke Gustafsson, tränare i Färjestad som vann med 4-2 (2-0, 0-1, 2-1) inför en fullsatt arena.

Luleå reste till Karlstad med sju spelare borta av olika orsaker. Backen Johan Fransson befinner sig på landslagsuppdrag i junior-VM. Övriga sex, däribland tongivande namn som Tomas Berglund, Petter Nilsson och Stefan Nilsson, är skadade.

- Vi jobbar vidare med det lag vi har. Förhoppningsvis var den här matchen ett trendbrott. Vi stred tappert mot Sveriges bästa lag ändå in i slutperioden och på bortais, visserligen utan något skönspel, kommenterade Mikael Andersson, tränare i Luleå.

Ytterligare skador

Luleå fick två nya jobsposter mot Färjestad. Janne Sandström fick en hjärnskakning i redan i första bytet. Färjestads nye friskus Emil Kåberg delade ut tacklingen.

Vidare tvingades Jonas Nordquist kliva av isen i förtid med en befarad axelskada.

- Lagen bakom oss i serietabellen har förstärkt sina spelartrupper, sade Andersson och hoppas på nytillskott även i de egna leden.

- Vår sportgrupp arbetar med frågan. Vi hade en spelare på gång, men det strulade till sig så nu arbetar vi på ett par andra namn, fortsatte Andersson som är i störst behov av anfallsspelare.

På annandagen blev Luleå nollat av HV på hemmais. Mot Färjestad var Jonas Rönnqvist den ende som lyckades hitta rätt bakom Sinuhe Wallinheimo i Färjestadsmålet. Rönnqvist reducerade både till 2-1 och 3-2.

Missat uppspel

Fredrik Erikssons 3-1-mål i början av den sista perioden kändes matchavgörande. Luleåmålvakten Daniel Henriksson missade ett uppspel med klubban. Färjestads Peter Hammarström fångade in pucken och hittade Fredrik Eriksson i friläge framför Luleåmålet.

- Vi fick 3-1-målet väl enkelt, men i stället för att därefter spela på resultatet perioden ut ville vissa spelare göra både 4-1 och 5-1, menade Gustafsson något irriterat.

Luleås kvitteringsjakt var som intensivast när FBK-backen Martin Lindman satt på utvisningsbänken strax efter 3-2-målet. Sinuhe Wallinheimo parerade ett antal backskott som han dock såg ut att ha under kontroll.

Mathias Johansson fastställde slutresultatet i tom bur i sista spelminuten. Johansson var centerforward i kedjan med Fredrik Eriksson och Peter Hammarström som flankspelare. Trion var värmlänningarnas bästa anfallsvapen.

Kåberg har hjärtat

Noteras kan att skyttekungen Hannes Hyvönen (tolv mål i elitserien) var ställd utanför laget.

Det beredde väg för 25-årige Emil Kåberg som gjorde hemmadebut. Kåberg, utlånad från Bofors i allsvenskan, är ingen kreativ spelare men ändå en blivande publikfavorit i Karlstad.

- En underbar kille som spelar med stort hjärta. Han är alltid trött när han åker till båset för att byta, berömde Bengt-Åke Gustafsson.

TT