Södertälje vände och vann mot Brynäs

Vann med 4-3 inför storpublik

SPORTBLADET

GÄVLE

Södertälje SK tog sin tredje raka bortaseger och plötsligt har jumbolaget fått häng på en slutspelsplats.

Endast sex poäng skiljer upp till åttan Modo efter 4-3 mot Brynäs borta.

Södertälje besegrade för första gången i vinter Brynäs, vann fullt välförtjänt med 4-3 (1-1, 2-1, 1-1) i Gavlerinken inför storpubliken 5 880 och detta efter att ha vänt hemmaledningen 2-1 till 3-2 på tre minuter i mellanperioden.

När sedan HV-lånet för säsongen ut, backen Timmy Pettersson, tre minuter in på slutperioden slog in 4-2 från blålinjen, hans första SSK-mål i sin sjätte match för "Kringlorna", såg ut det som om sörmlänningarna skulle gå fram till en klar seger.

Gästerna dominerade klart händelserna på isen mot ett segt och tungt Brynäs, där det tydligt märktes att man hade rinkrost i både ben och hjärna.

Södertälje spelade som bekant på annandag jul medan Brynäs var spelledigt.

Tre poäng som ger slutspelshäng

Brynäs reducerade genom Niklas Anger i slutperioden och höll fortsatt liv i matchen men i SSK-buren stred Magnus Lindquist tappert och höll tätt.

Södertälje kunde kvittera ut tre poäng och har plötsligt fått häng på lagen ovanför. Endast sex poäng upp till slutspel och SSK är tydligt på gång.

- Jag hoppas nu att det vänt för oss, sade lagkaptenen Peter Popovic. Nu krigade vi tappert, spelade med stort hjärta och offrade oss helt. Det var mycket kämpatag och vi ville mest. Förhoppningsvis kan vi upprepa det här spelet i den nya måste-matchen mot Modo borta igen på tisdag.

Tränaren Timo Lahtinen summerade:

- Vi satsade på att få första målet, nu fick vi inte det men jag tycker det var starkt av oss att komma igen på det sätt som vi gjorde.

Efter att Södertälje kvitterat till 1-1 genom Patrik Zetterberg via en hemmaskridsko kontrollerade gästerna i stor utsträckning händelserna matchtiden ut.

- Ja, vi hade fyra öppna lägen redan i första perioden som borde ha gett oss ledningen, sade Lahtinen vidare.

SSK-coachen tyckte även att hans lag spelat stabilt och säkert.

- Inget skönspel visserligen men vem kan begära det av oss när det bara är poängen som räknas. Vi svarade för en verklig kämpainsats rakt igenom men ska jag nämna någon blir det Timmy Pettersson.

Lahtinen trodde också att hans mannar haft en fördel av att ha en match i benen.

Brynästränaren Persson besviken

- Sista tio omgångarna tror jag bestämt att vi tillhör ett av topplagen om man endast räknar den tabellen, sade Lahtinen.

Brynäs gjorde en dålig match, bortsett från de fem inledande minuterna.

- Då spelade vi som jag tänkt mig vi skulle göra hela matchen, sade besvikne tränaren Gunnar Persson. Vår andra period måste ha varit den sämsta i vinter. Bedrövligt rakt igenom från vår sida.

- Vi hjälpte inte varann det minsta och fick en mental blockering. Det var inget fel på viljan men det låste sig ändå helt. Att vi kom igång lite i slutperioden hjälpte föga. Det var då för sent.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM