Sverige tappade poäng mot Ryssland

Hade oavgjort med minuter kvar - förlorade med 3-5

SPORTBLADET

STOCKHOLM

De svenska småkronorna var på väg mot en poäng mot favoriten Ryssland i junior-VM.

Men trots 3-3 med tre och en halv minut kvar blev det förlust 3-5.

- Vi fick en del konstiga utvisningar mot oss och det tog dom vara på, sade den svenska lagledaren Peter Forsberg.

Sverige åkte på fem utvisningar mot Rysslands enda i första perioden. Och ryssarna tog till vara på två svenska utvisningar och gick fram till 2-0.

- Man ska inte skylla på domarna men vi var inte riktigt nöjda med hur hälften av våra totalt tio utvisningar kom till, sade Forsberg.

Ryssland som är regerande juniorvärldsmästare, vann skotten med 14-5 i första. Men svenskarna vann den statistiken i mittperioden och reducerade och kvitterade på knappa två minuter. Trojaspelaren Johan Andersson satte 1-2 efter 15.08 och Monir Kalgoum gjorde sitt andra mål i junior-VM efter 16.51.

Bråkar framför mål

- Det roliga med målen var att både Johan och Monir gjorde sina mål framför kassen. Det är något vi saknat i svensk ishockey den sista tiden, killar som går in och bråkar framför mål.

Sergej Ansjakov återgav Ryssland ledningen sex minuter in i sista. Men knappt fem minuter senare pricksköt Leksands Robert Nilsson 3-3 under den sista av Rysslands totalt fem utvisningar.

- Det var kamp i hela matchen och jag måste berömma Alexander Steens kämpavilja bakåt och framåt.

Det stod fortfarande 3-3 med 3.25 kvar av matchen i Helsingfors. Då satte Sergej Ansjakov sitt andra mål.

Meijer drogs ner

- Precis innan dess hade Sebastian Meijer dragits ner när han var fri med målvakten men domaren valde att fria vilket vi inte kunde förstå.

När svenskarna hade plockat ut målvakten Joakim Lundström på slutet kunde Alexej Sjkotov lägga in 5-3 med en sekund kvar.

- Jag har varit med några år nu och det här var ändå den bästa match ett svenskt juniorlag spelat på två-tre år. Men tyvärr så räckte det inte, ansåg Forsberg.

Slovakienmatchen avgör

Loui Eriksson, Frölunda, fick pris som bäste svensk, men även Växjöbacken Henrik Blomqvist och Huddinges Monir Kalgoum förtjänar extra plustecken.

Sverige ligger trea i grupp A vilket ger kvartsfinalplats, men man har kvar gruppettan USA på tisdag. USA slog Slovakien med 5-0 på söndagen och matchen mot Slovakien på nyårsafton avgör troligtvis svenskarnas framtid i junior-VM. Slovakien tog en poäng mot Ryssland i sin första match.

- Ja, så nu gäller det för oss att slå USA och Slovakien. Vi har ett bra lag så det kan vi klara av.

Håkan Bergholtz/TT

ARTIKELN HANDLAR OM