Nio dagar som skakar Tyskland

Hannawald älskar backhopparveckan: Dit längtar jag hela året

Foto: Getty
Sven Hannawald Ålder: 29. Längd: 194 cm. Vikt: 63 kg. Nation: Tyskland. Meriter: OS-guld 2002 (lag), dubbel världsmästare, både individuellt och i lag. Vann tysk-österrikiska backhopparveckan 2001-2002 genom att vinna samtliga fyra tävlingar.
SPORTBLADET

KIEL

I Sverige är den tysk-österrikiska backhopparveckan ofta synonymt med nyårsdag, ryggläge i soffan och bakfylla.

I Tyskland handlar det om årets nio viktigaste dagar.

- Dit längtar jag hela året, säger tysken Sven Hannawald.

Han har som ende hoppare hittills vunnit samtliga fyra tävlingar under ett och samma år. För två år sedan vann han allt, i fjol blev det bara en enda seger.

När den första av de fyra tävlingarna avgörs i dag tillhör han återigen favoriterna, trots att han bara klarat av en femteplats som bäst hittills i år.

- Att titta på de resultat som gjorts är inte rättvist. Tysk-österrikiska backhopparveckan är som mitt eget vardagsrum. Dit längtar jag hela året, säger Sven Hannawald till tidningen Bild.

De senaste två åren har han vunnit den inledande tävlingen i Obersdorf och även om backen byggts om för närmare 160 miljoner kronor är han en av de tippade segrarna.

"Han är i bra form"

Både i den backen och till slutsegern.

- "Hanni" kan vinna hela veckan en gång till. Han är i bra form och hoppade bättre än polacken Adam Malyzs på träning, säger Tysklands förbundskapten Wolfgang Steiert.

- Han är en segerkandidat. Vi kommer att få se en Hanni i en ruskig form.

Olycksdrabbat år

Hittills har årets säsong varit fylld av problem för hopparna.

Det har varit svåra väderförhållanden, flera hoppare har störtat handlöst i backen och tävlingar har skjutits upp i väntan på mindre farliga förhållanden.

- Inte vid något tillfälle har man kunnat visa vilken potential man har. Därför är jag lite försiktig i mina uttalanden. Den som klarar av omständigheterna bäst just på tävlingsdagen kommer att vinna, säger Sven Hannawald till sport1.

Snö - och blåst

- All väntan och alla framskjutna starter har verkligen varit irriterande. Vi har inte lyckats använda vårt material fullt ut en enda gång, så nu hoppas jag att vi får ett riktigt bra väder under veckan.

Dagens prognos talar om snö, mellan noll och minus två grader - och det ska blåsa från nordväst.

Allt om tysk-österrikiska backhopparveckan

ARTIKELN HANDLAR OM