Norrman fick blackout

– satte backrekord

SPORTBLADET

KIEL

Norrmannen Sigurd Pettersen minns ingenting av sitt hopp - trots att han satte ett nytt backrekord och slog hela världseliten med flera meter.

- Jag fick en total black-out, säger den nye backhopparstjärnan.

- Jag vaknade till liv av mitt eget segervrål först när jag landat.

Foto: AP
Norske Pettersen - nummer 1 i går.

Den 23-årige norrmannen slog till i Obersdorf. I det första hoppet landade han på 133 meter och tog ledningen, i det andra hoppade han 143,5 meter - nytt backrekord med nio och en halv meter.

Det är det längsta hoppet som någonsin gjorts i den tysk-österrikiska backhopparveckans 52-åriga historia och för första gången på fem år var det inte någon tysk som vann den inledande tävlingen.

- De var nog det ultimata hoppet. Jag har haft samma känsla på träning, men aldrig tidigare i en tävling, säger Sigurd Pettersen till VG.

Mycket nervös

I tysk-österrikiska backhopparveckan har han som bäst varit femma tidigare. I går vann han den inledande tävlingen med 22,5 poäng, den störta segermarginalen någonsin i Schattenbergbacken.

Men inför tävlingen var Sigurd Pettersen allt annat än lugn. Han vankade nervöst i kulisserna samtidigt som de 25 000 åskådarna jublade så fort någon av de tyska hopparna närmade sig 130-metersmärket.

- Jag var mest nervös inför det första hoppet, men när det blev långt och gick bra släppte pressen. När jag var ensam i tornet andra gången tänkte jag bara att jag ville ha det gjort.

- Jag minns att jag passerade den gula linjen som indikerar på 130 meter, sedan är det helt svart. Jag fick en total black-out.

Anna Carlsson