Sveriges främste – Peter den Store

Peter Forsberg - nummer 1 i Sportbladets rankning av Sveriges största sportstjärnor 2003

SPORTBLADET

"Jag är ju ingen stjärna", säger han själv.

Det säger inte Sportbladets reportrar och utser Peter Forsberg till Årets svenska sportstjärna 2003.

- Jättekul. Mycket hedrande, det har ju varit tuff konkurrens i år, säger Peter Forsberg när han tilldelas utmärkelsen.

Foto: Magnus Wennman
Bäst I Sportbladets rankning av Sveriges största sportstjärnor 2003 hamnar världens bäste hockeyspelare Peter Forsberg i topp. ”Jättekul. Mycket hedrande, det har ju varit tuff konkurrens i år”, säger ”Foppa” när han tilldelas utmärkelsen.

Peter Forsberg, om någon, personifierar myten om den svenske idrottshjälten: en okuvlig vinnarvilja, norrländskt envis, gränslös lagmoral, ödmjuk, prestigelös, talangfull fast det är hårt arbete som gett resultatet, en produkt av det svenska folkhemmet, älskar sin hembygd och hatar att prata om sig själv.

Det är därför intervjun så snabbt glider in på andra svenska idrottsbedrifter under året, trots att det är Foppas fantastiska 2003 det egentligen ska handla om.

- Det är många andra som gjort stora insatser i år. Prestationsmässigt tänker jag först på Martin Lidberg. Tänk att gå upp en viktklass och sedan vinna VM-guld. Men å andra sidan: jag har brottat ner honom - så jag vet inte om han är så bra, haha. Jag blev faktiskt lite förvånad att han ändå kunde vinna VM-guld, säger Forsberg med glimten i ögat.

Det var under Foppas timeout för tre år sedan som han och Lidberg tränade ihop.

Få utlandssvenskar håller sig så uppdaterade med vad som händer i hemlandet och vad andra svenskar i världen åstadkommer som Peter Forsberg.

- Jag brukar kolla på nätet varje dag. Jag har bra koll, inte bara på sporten.

Därför är det ingen falsk blygsamhet som kryper fram när han hellre nämner andra stora svenska idrottsprestationer under året än sina egna.

- Jag ser ju några engelska ligamatcher och Ljungberg är en av de allra bästa i Premier League. Trots att han spelar i ett så dåligt lag, skrattar Tottenhamfanatikern Forsberg.

"Carolina var otrolig"

Så här långt in i intervjun har Foppa ännu inte förstått att han också slagit alla fantastiska, svenska idrottstjejer på Sportbladets 100-lista.

- Va?! Jag trodde det bara var bland killarna, säger en överraskad Forsberg och känner sig ännu mer hedrad över att blivit Årets idrottsstjärna.

- Ja, Carolina var ju helt otrolig under friidrotts-VM. Jag såg det mesta på tv när jag var hemma i Sverige i somras. Och Christian, Patrik och alla de andra som tog medaljer. Sedan har vi Annika Sörenstam - hon är oerhört duktig och gör bra PR för både damerna och Sverige här borta. Jag tror inte hon får så mycket uppmärksamhet hemma som hon förtjänar.

Ännu ett klassiskt Tre Kronor-mål

"Nu kommer målet, nu kommer målet", sa Foppa, spottade en gång och gled in på isen. En minut senare hade han gjort ännu ett klassiskt mål i Tre Kronor-tröjan när han rundat hela det finska laget och kvitterat till 5-5 i VM-kvartsfinalen.

Då hade redan segrarna i NHL:s poängliga, en poäng före barndomskompisen Markus Näslund, och plus/minus-liga kommit.

Sedan skulle Hart Trophy, priset till ligans mest värdefulle spelare, komma.

Vad betyder sådana här individuella utmärkelser för dig?

- De har inte betytt så mycket förut. Det är en lagsport man håller på med och då vill man gärna vinna. Det är inte på grund av utmärkelserna jag håller på. Jag spelar för att vinna OS, Stanley Cup, VM och såna saker.

Varför gick det så bra för dig förra säsongen?

- Jag vet inte. Kan faktiskt inte direkt säga varför. Det var ju egentligen andra delen på säsongen som gick bra. Vi kom in i ett flyt i vår kedja.

Om du får plocka ut det största ögonblicket för dig under 2003, vilket tar du då?

- På isen eller utanför?

Både och...

- Utanför var nog ändå när jag fick utmärkelsen Hart Trophy. På isen var det när vi säkrade nionde raka divisionssegern med Colorado i sista matchen.

Målet mot Finland, då?

- Hade vi vunnit guld i slutändan så hade det varit annorlunda. Och själva målet var inte avgörande, det var tio minuter kvar. Men det är kul att få göra såna mål.

"Få göra såna mål" - inte bara en mor älskar såna uttalanden utan ett helt hockeyälskande folk.

På tal om "såna" mål: Corey Hirsch spelar i Timrå nästa år, möts ni igen i elitserien nästa säsong?

- Det vet man aldrig, haha. Det får framtiden utvisa, säger Foppa, som bara skriver på för ett år i taget med Colorado Avalanche.

Vad skulle vara det största att vinna för dig under 2004 - Stanley Cup eller World Cup?

- Då tar jag bägge. Jag kan inte välja. Just nu är Stanley Cup det enda målet för oss. Men sen är det ju World Cup...

Tre hockeyspelare bland de sex bästa på Sportbladets 100-lista. Vad säger du?

- Det går oerhört bra för oss här borta. Markus spottar in mål för Vancouver. Det kunde lika gärna varit han som vunnit poängligan, och då kunde han vunnit allt - det här också.

Om du skulle få dedikera det här priset till någon, utan vars hjälp du aldrig kommit dit du är, vem blir det då?

- Mina kedjepolare Milan Hejduk och Alex Tanguay. Utan dem hade jag aldrig varit i närheten av att vinna en sån grej som poängligan.

Foppa har gått magmuskelskadad från den 9 november till i lördags utan att spela en minut. När han blev skadad var han i topp i poängligan med fem mål och 14 assist och såg ut att återupprepa förra säsongens succé.

- Men det kan jag nog sluta drömma om nu, säger Foppa.

Fast i fjol vid ungefär den här tiden, när Colorados coach Bob Hartley fick sparken och Tony Granato tog över och Foppas vändning kom, hade han faktiskt inte mer än 28 poäng på 27 matcher.

Har haft ledigt två dagar i jul

Och i lördags var han alltså tillbaka igen i matchen mot Philadelphia. Det blev en poäng direkt och nu ligger Foppa på 97:e plats i poängligan med 20 poäng.

Julledigheten på två dagar (julafton och juldagen) var naturligtvis för kort för att komma hem till Örnsköldsvik och Sverige. Därför blev det julfirande hos svärföräldrarna i Chicago.

När kommer du hem till Sverige nästa gång?

- När vi vunnit Stanley Cup, haha.

Och du har inga problem med att utsetts till Årets idrottsstjärna trots att du har svårt att se dig själv som "stjärna"?

- Nej, det var jättekul. Hälsa alla på redaktionen och tacka.

Det är vi som ska tacka, Foppa, för alla högtidsstunder, uppvisningar och "såna mål".

Har vunnit allt utom ett SM-guld

Johan Flinck