Sverige nära att skrälla mot favoriterna

Skärpt USA utnyttjade svenska misstag

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Först släppte småkronorna in avgörande 3-4 i spel fem mot fyra.

Och sedan var för många spelare på isen i slutminuterna.

- Jag är faktiskt mest besviken. För vi spelade på en grymt hög nivå i dag, sade juniorlandslagets förbundskapten Torgny Bendelin efter 3-4 mot gruppettan USA i junior-VM i Finland.

Förlusten innebär att nyårsaftonskvällens möte mot Slovakien blir helt avgörande för svenskarnas framtid i JVM. Sverige måste bli grupptrea bakom USA och Ryssland för att nå kvartsfinal. Annars väntar spel om plats 7-10 och därmed ännu ett svenskt fiasko i ett junior-VM.

- Det blir djävulskt tufft. Slovakien är ett storväxt, fysiskt lag där tolv-tretton grabbar spelar juniorhockey i Kanada, sade Torgny Bendelin efter matchen i Hämeenlinna.

Gjorde enkla misstag

Efter storsegern mot Österrike har Sverige spelat bra mot Ryssland och USA men förlorat båda matcherna.

- Vi har även spelat mot Kanada innan och USA är det klart bästa laget vi mött. Men vi räckte inte till.

- Förutom de tio första minuterna så har vi inte spelat bättre. Men vi gjorde några enkla misstag och det utnyttjade amerikanerna direkt.

Misstagen kom när Sverige hade gått från 0-2 och 1-3 till 3-3 sju minuter in i sista perioden. En halvminut efter att Sebastian Meijer styrt upp kvitteringen i nättaket i spel fem mot fyra åkte Patrick Eaves ut för en cross-checking.

Sex utespelare

Men i stället för ett svenskt 4-3-mål var det USA som återigen tog ledningen sedan Stephen Werner i numerärt underläge gjort sitt andra mål i matchen.

- Vi tappade pucken i anfallszon men var ändå med tillbaka. Men våra backar som var på isen spelade som tomtenissar, ja dom agerade jättedåligt, och USA kunde göra mål. Typisk juniorhockey!

Ivriga svenska spelare jagade en kvittering men med 2.17 kvar var förvirringen total och plötsligt fanns för andra gången i matchen sex svenska utespelare på isen.

- Det var typiskt att det var vår yngste utespelare, Johannes Salmonsson, som var på isen. Det var inga felaktiga direktiv från båset utan det var rutinen som saknades, sade Bendelin.

Åkerlund gladde i målet

Redan efter elva minuter stod det 2-0 till USA som startade i ett vansinnigt högt tempo och vann skotten med 21-10 i första perioden.

- Tyvärr så fick Magnus Åkerlund i målet dålig hjälp på dom målen. Annars gjorde han en kanonmatch och var nästan den största behållningen i matchen, sade Bendelin om det 17-årige framtidslöftet.

Västra Frölundas Alexander Steen reducerade i spel fyra mot fyra fem minuter in i andra på en målvaktsretur.

- Steen var vår bästa anfallare i dag. Även Johan Andersson var mycket duktig framåt.

USA gick till 3-1. Johan Fransson hann dock reducera till 2-3 innan andra perioden var över på ett riktigt läckert mål där han och Andreas Valdix rullade upp det amerikanska försvaret.

Bakåt så skötte sig Tobias Enström mycket bra i hela matchen och Daniel Sondell som inte spelat i de två första matcherna kan nog räkna med spel mot Slovakien efter sin fina insats mot USA.

Håkan Bergholz/TT

ARTIKELN HANDLAR OM