Liv i toppform lurade Timrå på poängen

Timrå dominerade men förlorade inför fullsatt ishall

SPORTBLADET

TIMRÅ

Landslagsmålvakten Stefan Liv i toppform bländade en fullsatt ishall i Timrå med ett målvaktsspel i världsklass.

Timråspelarna sköt, fintade och drog - men i sista stund dök Stefan Liv upp och lade beslag på pucken.

Med Liv i landslagsform blir HV en riktig guldaspirant i SM-slutspelet. Det fick Timrå bittert erfara efter hemmaförlusten med 1-2.

- Det känns bittert att inte få en enda poäng med sig från den här matchen. Det var ju vi som förde spelet och skapade de bästa målchanserna. Men Stefan Liv var ju helt fantastisk, konstaterade Timrå-tränaren Kenta Johansson.

Timrå var inte riktigt vakna i matchupptakten. HV-spelarna vare inte sena att utnyttja de misstag som ett allt för passivt Timrålag gjorde sig skyldigt till.

37-årige NHL-veteranen Fredrik Olausson visade ingen pardon när han fick fritt läge framför Timråmålvakten Kimmo Kapanen och tryckte in 1-0 efter 1.48 minuter. Olaussons sjätte mål i elitserien och det blev dessutom mål på det enda skottet som han avlossade mot mål under matchen.

Johan Davidsson hittade tio minuter senare rätt med ett skott som smet förbi en skymd Kimmo Kapanen.

Efter 0-2-underläget vaknade Timrå plötsligt till liv och fick bättre fart på skridskoåkningen och skapade massor av målchanser, men det var endast nykorade landslagsmannen Yared Hagos som lyckades överlista Stefan Liv.

Stark försvarsinsats

- Vi svarade för en fantastiskt bra försvarsinsats. Alla spelare var på jobbet och utförde sina sysslor på ett bra sätt. Ser man till matchen som helhet så var vår seger kanske inte helt rättvis, konstaterade HV-tränaren Fredrik Stillman.

Naturligtvis var Stillman mäkta nöjd med Stefan Livs målvaktsspel.

- Utan tvekan Stefans bästa säsong hittills. Hans säkra målvaktsspel har skapat en rejäl trygghet i vårt arbete i egen zon, summerade Stillman.

Stefan Liv var utan tvekan matchens store lirare. Men även HV:s lagmaskin imponerade. Samtliga spelare jobbade hårt i egen zon och gav aldrig Timråspelarna en lugn stund framför Livs kasse.

Mer känsla och nerv i spelet

Det märks att elitserien nu går in i en ny fas. Varje poäng blir allt viktigare i kampen för att ta sig till slutspel och för att undvika kvalspel.

- Det är så här det ska vara. Det ska vara rejält med känsla och vilja i matcherna. Då kan det också bli lite tufft och grinigt, sade Fredrik Stillman.

Timrå åkte på sin femte raka förlust och dalar neråt i tabellen. Snart är slutspelsplatsen i fara.

- Det har varit lite väl mycket stolpe ut för oss. Men jag känner mig inte oroad när grabbarna visar upp en så här bra vilja och skapar rejält med målchanser. Nu får vi inte grubbla för mycket utan fortsätta att tro på det vi ska uträtta på isen. Då kommer vändningen också, hoppades Timrå-tränaren Kenta Johansson.

Ove Byström/TT