Grattis, Carro

Lasse Sandlin: Konkurrensen har varit tuffare än någonsin

1 av 2
Årets idrottskvinna 1950.
SPORTBLADET

Årets Idrottskvinna - en mångkampare som hoppade 1,45 i höjd och 5,03 i längd.

Som stötte 10,26 i kula och som klockades för 27 blankt på 200 meter.

Nej, jag skämtar faktiskt inte.

Men det är inte Carolina Klüft, Årets Idrottskvinna 2003, jag syftar på, utan den allra första i raden av tjejer som fått detta fina pris.

Mångkampare hon också, Mona-Lisa Englund, EM-fyra i femkamp 1950 - och genom att jämföra dessa båda får vi ett mått på sportens utveckling.

Carolina Klüft, den friska fläkten från Växjö som likt en småländsk sommarvind kommit att bli hela den svenska idrottens lilla fästmö, får priset som Årets Idrottskvinna i Sverige ett år då konkurrensen varit hårdare än någonsin tidigare.

Golfens Annika Sörenstam har sitt bästa år bakom sig med dubbla majorsegrar, Susanne Ljungskog upprepar sin fjolårsbragd att cykla hem VM:s linjelopp, Anja Pärson tar VM-guld i storslalom, och fotbollstjejerna går till VM-final - något fotbollsherrarna inte lyckats med sedan 1958.

Som tredje kvinna genom tiderna passerade Carolina Klüft 7 000-poängsgränsen, och dom (få) som anser att sjukamp inte är någon stor idrott kan ju jämföra de enskilda resultaten för Årets Idrottskvinna 1950 och Årets Idrottskvinna 2003.

53 års svenska framsteg

Här nedan har du hela listan: 20-åriga Carros guldserie från Paris som den näst sista augustihelgen i år placerade henne 246 poäng före tvåan fransyskan Eunice Barber och den blott 17-åriga Mona-Lisas serie som 1950 gav en fjärdeplats 268 poäng efter vinnande fransyskan Arlette Ben Hamo.

53 års svenska framsteg som också kan omvandlas till andra mått.

Som på 200 meter: när Carro löpte i mål i Paris hade Mona-Lisa fortfarande 29,78 meter kvar att springa i Bryssel.

Eller som i häckloppen: när Mona-Lisa passerade sin mållinje efter 80 meter i Bryssel, så hade Carro i Paris 4,40 meter kvar till sitt häckmål vid 100.

Framstegen låter sig inte hejdas...

Eller som Peter Ustinov, den begåvade skådespelaren, uttryckte det: "Gud skapade världen på sex dagar. Och vad har vi idag? Femdagarsvecka...".

Utmärkelserna har regnat över Carolina Klüft denna höst, och ännu fler lär det bli på Idrottsgalan i Globen måndag den 19 januari.

Stora händelser knyter man i sin egen värld gärna upp på små detaljer, så att man minns dom.

Precis som jag ännu minns i vilken vacker flickas säng i Sandviken jag låg 1963, när beskedet kom att John F Kennedy var skjuten, så kommer jag att minnas exakt var jag befann mej klockan 11.18 söndagen den 24 augusti. När Carro stod inför sitt öde, sitt tredje längdhopp.

Egentligen borde jag, enligt gällande regler, då redan ha gått ombord på det plan som skulle föra mej från Arlanda till Ängelholm, men denna förmiddag gällde inga regler.

Varken för oss på Arlanda - eller för Carolina Klüft.

Efter två övertramp hade ännu ett övertramp betytt "Ajöss VM-guld!"."

Men hon struntade i ett fegt säkerhetshopp, la bara sån marginal till plankan som hon själv betraktade som säkerhet, klämde i med tävlingens längsta hopp på 6,68 - och alla vi vid Arlandas tv-apparater kunde andas, rusa mot planen och trots sen ankomst välkomnas av leende personal.

I sanning en dag att minnas, den dag då Carolina Klüft visade, att ingenting är omöjligt.

"Begreppet - nu ska jag bara gå ut och ha kul - har förhoppningsvis lärt en hel generation ungdomar vikten av att känna glädje i det man gör", som Växjö kommun så vackert skrev i sin motivering till utmärkelsen "Välförtjänt Växjöbo 2003".

När det i sommar är dags för OS i Aten har Carro hunnit bli 21, men trots att hennes meritlista redan är lång, så tyder ingenting på någon stagnation.

I Aten kan hon förresten slå till med en dubbel - guld i både sjukamp och längdhopp - och nu kan vi ju faktiskt börja ställa lite krav på vår lilla fästmö. Det tål hon.

Carro Årets Idrottskvinna i år, Kajsa Bergqvist Årets Idrottskvinna ifjol... - friidrotten är inne i ett stim även här.

Nu har man ryckt bland idrotter som belönats med detta pris. Totalt nio friidrottare mot sju från skidorna och sex från både orientering och simning.

Grattis Carro!

Lasse Sandlin