Anrells nyårsbomber om året som gick

Årets scoop, årets sko och årets Svullo

1 av 2
Kung Christian tog VM-guld - och gjorde det så överlägset att Jonathan Edwards fick nog och slutade.
SPORTBLADET

"I will go home and play... shitgabb". Det var ett av årets tre stora citat. Men vad var årets scoop, årets sko, årets satir och vem var årets Svullo? Sportbladets Lasse Anrell har skickat i väg en trestegsraket med årets händelser och personer. Samt lite filmer, böcker och frisyrer. Och årets sexist - den titeln behåller han helt och hållet åt sig själv...

Årets guldrusch

Friidrotts-VM inomhus i Birmingham. Sverige tog fyra guld och det fanns inte ett enda moln på den svenska idrottshimlen. Stefan, Kajsa, Carolina, Christian - bäst i världen. Sverige hade friidrottsfeber.

Det var på det hela taget en strålande dag i Birmingham. Christian Olssons och Kajsa Bergqvists två guld var slutet på vad som måste vara den kanske största svenska idrottshelgen nånsin. Sverige kom trea i medaljligan. Efter USA och Ryssland kom lilla Sverige. Fyra guld. Våra nordiska bröder var inte riktigt med i matchen; Danmark hade ett silver. Norge ingenting. Finland ingenting.

Guldruschen fortsatte i VM i Paris. Carolina Klüfts längdhopp blev årets drama. Nationen stod stilla efter två övertramp. Klüft vann.

Christian Olsson vann. Sverige hade friidrottsfeber. Jonathan Edwards sa det bäst själv.

- Det är ingen idé att tävla med dej längre, Christian. Jag lägger av.

Resultatlistan i VM i Paris var en skrämmande läsning för trestegshopparvärlden.

Först kom Christian.

Sen kom Christian.

Sen kom Christian.

Sen kom Christian.

Sen kom Christian.

Sen kom nästa hoppare.

Det var nästan osannolikt. Christian hade de fem bästa hoppen. Han var nästan en halv meter före närmaste motståndare.

Årets frisyr

Christian Wilhelmssons rastaflätor låg hårt slickade längs skallen till en avslutande liten hästsvans och alla gapade förstummade.

-Jag skulle klippa mig hos en modefrisör i Bryssel och sen sa han/hon och alla där en massa och när jag kom hem såg jag ut så här. Flickvännen sa att hon ville flytta hem, berättade han.

Årets match

Helsingfors 7 maj 2003: Sverige-Finland 6-5. Ett av de stora miraklen i svensk hockey. Jag gick omkring i ett Helsingfors ibland ruiner. Det stod tomma flaskor, tomma öltält och tomma blickar runt omkring mig. Det var glädjechocken som ledde till 5-1 som plötsligt bara var en chock och två sorgliga siffror på en jumbotron: 5-6.

Det var förlust mot Sverige och det fanns de i Finland som sa att de hellre äter en burk mask än förlorar mot Sverige. De hade just förlorat mot Sverige och de mådde inte bra. En av dem sms:ade till mig och skrev att han just slagit sönder sin fjärde tv. De hade allt och nu hade de förlorat allt inom loppet av några minuter.

Jag gick omkring i Helsingfors i en stad av ruiner och jag visste inte om jag skulle trösta eller flina. Jag valde att gå undan.

Och Peter Forsberg osannolika mål:

Han tog ju fart bakom eget mål och körde med sin enhandsfattning över halva plan och tog klubban med båda handskarna först vid finnarnas blå linje. Körde vidare och körde vidare och körde oattackerad bakom mål och så sköt han det där lösa skottet mot målvaktens huvud och pucken studsade upp i nättaket.

Det är väl klassisk, antar jag, men om man tittar noga så ser man att han knappt gör en enda fint under hela åkningen. Det kanske är det som är det stora och det märkliga. För det verkade ju nästan som om ingen vågade gå emot honom. Kanske hann de tänka att den där Forsberg från NHL och Colorado i full fart gör ju de där ohyggliga finterna och jag är inte den som tänker gå på just dem.

Lite Lill-Strimma.

Lite Nisse Nilsson.

Mycket Foppa.

Årets cheerleader

Hammarby hockey gjorde stor hockeysatir och i första periodpausen släppte de in "Dammvipporna" - ett gäng dansande pensionärer av båda könen. Det var skitroligt.

Årets scoop

Fanns inte det norska skidundret? Var det

bara ett luftslott och ett höghöjdshus och en väska bloddrypande nålar? Norge var skakat. Skidvärlden var skakad.

- Norska garderober på 1980-talet såg ut som krigshospital med intravenösa väskor och bloddrypande nålar, sa en norsk läkare.

Men det var bara en anka i norska TV 2:s program "Rikets Tilstand" där norrmännens egen Janne Josefsson dopade sanningen något men stack sig själv i tummen.

Årets hot

Peter Antoine såg fram emot ett möte med Lars Nylin. "En söt kille", väste tysken hotfullt i tv.

Årets Tranås

Konståknings-EM i Malmö. Jag har aldrig sett så många pälsar på en gång. Att konståkningstränare inte bär päls är tydligen lika otänkbart som att Tipslördag skulle visa en intressant match.

Årets låtar

"Ung och stolt" med Eva Dahlgren, Sergels torg, Anna Lindhs minnesstund, "Just i dag är jag stark", Kenta Gustafsson och Råsundas publik, Hammarby-Djurgården, "White flag", Dido, MTV-galan.

Årets Svullo

Kim Källström- för fet för ett franskt?

Årets man

Mattias Remstam, HV 71, fick hela det manliga Sverige att rysa:

- Ena testikeln sprack. Jag kunde faktiskt spela klart matchen, men efteråt gjorde det riktigt ont.

Årets cd

Moneybrothers "Blood Panic".

Årets balkan

Anna Ljungdahl-Rapp hetsades av TV 4 att säga att Jugoslaviens målvakter var fula. Sen gick tv med bandet till juggorna och undrade vad de tyckte om det. Hygglo.

Årets mediahoror

Expressens artikel om Marie Fredrikssons cancer var det horigaste som skrevs det här året.

Årets böcker

Ben Elton; Dödskänd, Ulla Isaksson; De två saliga, Bodil Malmsten; Priset på vatten i Finestère.  

Årets rap

Mat-Tina överraskade. I trailern för årets serie lanserades hon med Missy Elliott som rappade "I like to put my pussy on you". Jättegott, Tina.

Årets mansgris

Peppe Eng hade ingen bra kväll när han frågade Gunilla Lindberg i SOK:

- Är det inte så att man som tjej måste vända kappan efter vinden för att komma nånvart?

Idrottssverige undrade om han brukar fråga TV 4-chefen Eva Swartz samma sak.

Årets Falling Down

Expressens förvandling till matchprogram för "Farmen".

Årets sko

Alex Ferguson ruttnade på Manchester United och sparkade en sko som tog i Beckhams ögonbryn. Beckham flydde till Madrid och en strykrädd Ferguson uppges ha varit mest nöjd med att skon inte träffade Roy Keane.

Årets sportjournalist

Per Bjurman i Aftonbladet: "Stort att stå mitt på Scandinaviums is. Det är ju här Conny Evenssons gnälliga sängvätare brukar åka omkring och vara rädda för Leksand."

Howdie, Bjurre.

Årets Pillan

Pernilla Wiberg fick barn - och hade problem med ekonomin. Hon verkade lika förundrad som alla andra över att den som skötte hennes pengar mest verkade ha haft risifrutti i hjärnan.

Årets Askungen

Annika Sörenstam var världens bästa idrottskvinna och Stefan Holm är en av världens bästa idrottsmän – ingen fick komma på Idrottsgalan, kungens bal i Globen.

Årets vinnare

Göteborg glödde. Sista SM-finalen mellan Frölunda och Färjestad. Frölunda ville mest och brann mest. Den här gången kunde de mest också och en veckas festligheter inleddes med segern i Scandinavium.

Årets sexist

Jag själv. Så här skrev jag om Stefan Holm:

"Jag försöker beskriva hans hoppning på 2.35 och ser i mina anteckningar att han var långt över redan i första hoppet men rev med axlarna vilket måste vara en bedrift i hans fall.

Vilka axlar?

Jag tittade på hans kropp som jag gjort flera gånger förut och jag blir lika fascinerad varje gång. En enorm benstomme och enorma benmuskler - och en näst intill obefintlig överkropp. Han har nästan ingen överkropp och när jag tittar närmare ser han lite ut som en sån där pullingtraktor man kan se på Eurosport ibland. En som kör omkring och krockar alla andra traktorer och har enorma hjul men nästan ingen hytt alls att sitta i för föraren.

Men Stefan Holms kropp är en världsmästares och det är naturligtvis den som gör att han hoppar så extremt högt. Så högt som 54 centimeter över hans egen längd som han gjorde i går."

Årets satir

Stephan Mendel-Enk, DN, Ebba von Sydow, Expressen.

Årets Putte Kock

"Victory Tilly. Årets klaraste, kan inte förlora, löjligt överlägsen, bäst i världen, vinner i sömnen. Ja, bränner han ska jag sluta med trav, köra golfklubborna på tippen, gå med i Jehovas vittnen och börja sälja jultidningar året om..."

Micke Nybrink, Aftonbladets travexpert – Victory Tilly vann inte.

Årets reklam

Enköping i allsvenskan var ingen hit men de lärde alla nya sponsorgrepp. Nordea sponsrade bortalagets hörnor. Tjoho.

Årets tv

Fab 5, Anders & Måns, Godafton Sverige, Fanny & Alexander, Allsång på Skansen.

Årets riverdance 1

AIK hade inget bra år. Särskilt tydligt var det när spelarna skulle dribbla. Till och med Gary Sundgren och Svante Samuelsson försökte i ett derby och vi var många på läktarna som tyckte att de mest såg ut som om de var med i Riverdance.

Årets riverdance 2

Svenska mästarna Djurgården/Älvsjö dansade vad som var tänkt att vara Riverdance på Fotbollsgalan. De såg mera ut som Gary Sundgren när han övar press med understöd.

Årets moviestar

Igor Sypniewski var stundtals allsvenskans bäste forward. Han fick inget pris på Fotbollsgalan men väl en Oscar för årets bästa filmningar. I hockeyns Elitserie var det Peter Nordström som filmade bäst.

Årets krasch

Det var med en känsla av overklighet man såg bilderna från kraschen i Texas när Kenny Bräcks bil kastades rakt upp och in i muren och snurrade våldsamt varv efter varv uppe i luften innan den helt söndertrasad kastades ner på banan igen. Det var vidrigt och det enda man kunde tänka var att det här kan ingen överleva.

Årets Fimpen

Hanna Ljungberg som skulle gå till Perugia för att pigga upp deras marknadsföringsapparat.

Årets ängel

Årets ängel - och Judas: Peter Ijeh.

"Ingen tjänare kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den ene och älska den andre eller att hålla fast vid den ene och inte bry sig om den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon." (Luk 16:13)

Årets citat 1

"I will go home and play... shitgabb."

Carolina Klüft om sitt guldfirande till Marion Jones i Eurosport.

Årets roligaste

"35-åringen" i Djurgårdsmössa och nasal dialekt hos Aschberg i tv. Jag trodde det var ett avsnitt ur "Godafton Sverige" med de där två skitroliga bratlallarna.

Årets citat 2

”Det är som Hans Mattisson jag tycker att innermittfältare ska vara. Jag led när jag såg ett världslag som Real Madrid på tv i lördags med David Beckham på innermittfältet”. Tom Prahl, ståuppkomiker.

Årets citat 3

"Man blir så såsig". Elin Flyborg, Älvsjö/Djurgården om varför hon och Markus Karlsson inte har sex på matchdag.

Årets svenskar

Naken-Janne och Big Brother-Linda. Sorry, Sverige men bättre än så är vi inte.

Årets film

Smala Sussie.

Lasse Anrell