Fiasko för Akebono i K-1-debuten

Slogs blodig och knockades i första ronden

1 av 2 | Foto: Reuters
Däckad Forne sumostormästaren ligger däckad i K-1-ringen efter knocken mot Bob Sapp.
SPORTBLADET

Premiären i K-1-ringen för den förre stormästaren i sumobrottning, Akebono, kunde knappast fått en sämre utgång.

Inför 43500 åskådare i Nagoya Dome i Nagoya, Japan, knockades Akebono av den före detta amerikanske fotbollsspelaren Bob Sapp i slutsekunderna av den första ronden.

Sapp hann slå den betydligt större Akebono till golvet tre gånger innan matchen var över. Akebono gick i däck med ansiktet före och blödde från näsan när han till sist tog sig upp på benen igen.

”Jag vill ha en returmatch

– Jag har tränat hårt i två månader, men visste inte hur stark Bob var. Men jag vill gärna ha ett returmöte, sa Akebono efter matchen.

K-1 kombinerar element från flera olika kampsporter och har på kort tid blivit mycket populärt i Japan. Akebono drog sig tillbaka från sumo 2001 på grund av en knäskada och överraskade många när han deklarerade att han nu satsar på K-1.

Bob Sapp är däremot ett etablerat namn inom K-1 och har redan siktet inställt på nästa motståndare.

Tyson nästa för Sapp?

– Tyson – du står på tur. Akebono tog sig an mig, nu är det din tur, sa Sapp efter matchen till nyhetsbyrån AP.

Tyson, som skrivit kontrakt med K-1 och följde matchen via tv, sa att matchens utgång var väntad:

– Akebono är inte van från sumon att ta emot sådana smällar.

Akebono, 2,02 meter lång och 210 kilo tung, inledde starkt med att driva den betydligt mindre Sapp mot ena ringhörnet. Men Sapp kom tillbaka med sparkar mot Akebonos ben och två nedslagningar innan matchen till sist var över. Då återstod bara sekunder av den första ronden, som var planerad att gå över tre ronder om tre minuter vardera.

Förste utländske yokozunan

Hawaii-födde Akebono blev den förste utlänningen att nå yokozuna, den högsta rankningen inom sumobrottning. Akebono sa när han skrev kontrakt med K-1 att han längtade efter att tävla igen, medan många spekulerade i att motiven var ekonomiska.

Rickard Westman