Sverige förlorade ödesmatchen mot Slovakien

utslaget ur JVM redan efter gruppspelet

SPORTBLADET

Det blev en dyster nyårsafton för småkronorna i finländska Hameenlinna.

Förlust mot Slovakien och slutspelsplatsen var utom räckhåll.

Med bara 36 sekunder kvar av matchen avgjorde Slovakiens Branislav Sveriges öde genom att peta in pucken i öppet mål.

Efter två mållösa perioder och bra svenskt tryck de sista minuterna fick målvakten Joakim Lundström lämna kassen. Det slutade precis så som det inte fick göra.

- Jag lider med grabbarna, men ska man säga något positivt så har vi spelat jämnt mot de stora nationerna USA, Ryssland och nu Slovakien, sade lagledaren Peter Forsberg direkt efter matchen.

Bara vinst gällde

Det var vinna eller försvinna som gällde för Sverige i den sista gruppspelsmatchen i junior-VM i ishockey. Småkronorna var tvingade att besegra Slovakien för att nå kvartsfinal. ''Djävulskt tufft'', konstaterade förbundskapten Torgny Bendelin inför matchen och syftade på slovakernas storväxta lag där mer än varannan spelar juniorhockey i Kanada eller USA.

Bara ett dygn tidigare hade Sverige dessutom åkt på stryk mot USA med 3-4, medan Slovakien samtidigt spöat Österrike med 6-0.

- Vi spelade bättre än Slovakien, men hade en enorm press på oss. De hade en bra målvakt som räddade dem medan vi tyvärr inte fick in pucken, sade Peter Forsberg. Det är aldrig roligt att förlora, men man kan förlora på olika sätt och vi har kämpat och stridit som fan.

Lulebo bäst

Den svenske spelare som utmärkte sig var, enligt Peter Forsberg, Johan Fransson, back från Luleå, som också utsågs till matchens lirare.

- Sedan måste man också ge Joakim Lundström ett erkännande. Han höll ju faktiskt nollan.

Nu får Sverige spela om placering 7-10 och möter Ukraina på fredag. Det gäller att ladda om och hitta motivationen.

- Det måste vi göra, det är ett världsmästerskap vi spelar och kan inte bara ställa ut grillorna. Vi spelar för vår heder, konstaterar Peter Forsberg.

Gruppvinnaren USA går direkt till semifinal efter att på nyårsaftonen ha slagit Ryssland med 4-1. I grupp B är Kanada klart för semifinal efter vinst över Tjeckien med 5-2.

TT