Dramatiskt när New England vann Superbowl

SPORTBLADET

För två år sedan sköt han den avgörande trepoängaren i slutsekunden.

I år var det fyra sekunder kvar när han gav New England segern i Super Bowl.

Adam Vinatieri är mannen med guldfoten.

Foto: AP
New Englands kicker Adam Vinatieri jublar och kramas om av Ken Walter (13) och Christian Fauria (88).

2004 års Super Bowl, finalen i amerikansk fotboll, fick en väntad segrare. Men blev oväntat jämn.

Och liksom för två år sedan var det New Englands kicker Adam Vinatieri som avgjorde. 2002 fanns ingen tid alls kvar på klockan när han säkrade segern mot St Louis Rams. Natten mot måndagen, svensk tid, gjorde han om bravaden med fyra sekunder kvar. Hans field goal gav New England Patriots segern över Carolina Panthers smed 32-29.

Adam Vinatieri är en av proffsligan NFL:s mest säkra kickers. Men han hade missat två försök innan han tog sats en tredje gång i matchens absoluta slutskede. Då var avståndet till målställningen ännu längre, 41 yards.

Tusentals fotoblixtar från de över 70 000 på läktarna dokumenterade det avgörande ögonblicket. Men 37,5-meterspastejen gick i en båge tryggt mellan stolparna.

- Det var flyt, jag såg upp och bollen gick i mitten. Det är bara att försöka utestänga allt runt omkring och sparka, sade Vinatieri efter sin segerspark.

- Det är få förunnat att få chans att vara med i en sån här match, och att få två möjligheter att avgöra är fantastiskt.

Brady tog priset

New Englands store segerherre var dock quarterbacken Tom Brady - precis som för två år sedan. Han fick för andra gången pris som mest värdefulle spelare i Super Bowl.

Brady klarade 32 passningar - rekord för Super Bowl - på 48 försök. Det resulterade i 354 yards, tre touchdowns och det var också Brady som skaffade Patriots positionen som gav Adam Vinatieri läge att avgöra.

Han är den förste som fått pris vid en så låg ålder som 26 år och den blott fjärde som fått utmärkelsen mer än en gång. Men Brady vägrade att låta sig jämföras med sin store idol, Joe Montana.

- Han passade till en touchdown för seger. Det har inte jag gjort än. Montana är förebilden för en quarterback, sade han.

Lång segersvit

Med finalsegern har New England Patriots vunnit 15 matcher i rad, den längsta segersviten sedan Miami vann 17 matcher i rad på vägen mot Super Bowl-triumfen 1973.

De försvarsstarka lagen såg till att den 38:e upplagan av Super Bowl blev poänglös längre än någon annan. I den andra kvarten kom de första poängen och inför den sista kvarten var ställningen 14-10 till New England. Men avslutningen blev offensiv. New England gick fram till 21-10, men Carolina vägrade att ge sig. En spektakulär touchdown av Mushin Muhammad förde Carolina till ledning med 22-21 och lagen följdes sedan åt till avgörandet.la slutresultatet 32–29.

TT-Reuters