Taktisk kyla gav svensk seger

Säker seger trots jämna 4-3

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Sverige har skaffat sig ett psykologiskt övertag inför söndagens troliga VM-final i bandy.

Ryssland besegrades i gruppspelet med 4-3 - tack vare en taktisk lysande insats.

När Stefan Erixon petade in 4-2-målet från nära håll tio minuter före slutet kändes saken klar.

Men Ryssland ville annat.

Trots att de inte spelat bra, att deras snabba spelare mest trampat luft på mittplan, lyckades de åka igenom och slå in 3-4 (Jevgenij Sjvetsov) och se till att det faktiskt blev spännande under slutminuterna.

Men Sveriges taktik blev vägvinnande. Svenskarna höll i bollen, valde enkla lösningar och varvade det med en och annan lyra på Michael Carlsson - och segern var trots all säker.

Med lite mer skärpa i frilägena kunde Sverige ha gjort flera mål.

1-0 av Murén

Michael Carlsson, skyttekung i de två senaste VM-turneringarna, missade två klara frilägen efter en timmes spel när målvakten Vjatjeslav Rjabov stod i vägen.

Sverige hade bra kontroll på matchen, speciellt i den första halvleken.

De höll bollen inom laget, och valde att hellre spela bakåt och locka upp ryssarna i banan än att göra soloräder framåt mot det kompakta ryska försvaret.

- Vi gjorde en mycket bra första halvlek, och två fina mål, sade lagkaptenen Magnus Murén.

1-0 slog Murén själv in, efter att Rjabov lämnat retur på Stefan Erixons skott.

2-1 gjorde Stefan Söderholm sedan det ryska försvaret helt glömt bort markeringen och Henrik Hagbergs petning nått fram till "Dino", som därmed gjorde sitt första VM-mål i karriären.

Nilsson vilade

Målvakten Andreas Bergwall gjorde inte mindre än fyra riktigt kvalificerade räddningar i halvleken. Han tippade bland annat bollen till hörna efter bara 30 sekunders spel, räddade ett friläge från Sergej Obuchov och ett bra hörnskott från Ivan Maksimov.

Förbundskaptenen lät anfallaren Patrik Nilsson, en av de bästa på planen mot Finland i måndags, vila - ett led i rävspelet för det kommande slutspelet - och Anders Bruun fick göra VM-debut i hans ställe.

Daniel Eriksson slog in 3-1 på hörna och Stefan Erixon slog in 4-2 innan Ryssland kröp närmare i slutskedet.

Onsdagen är en vilodag för Sverige, och VM fortsätter med möte med Norge på torsdag.

- För fem år sedan hade jag säkert sett till att vilodagen var fylld med aktiviteter och att vi skulle kasta oss i ett träd eller något, men nu är det mest avkoppling och massage som gäller. Kanske att vi går på bio, sade förbundskaptenen Kenth Hultqvist tidigare i veckan.

Semifinalerna spelas i Sandviken på lördag, och finalen på Rocklunda i Västerås på söndag.

Niclas Johansson/TT