Danmark bjöd upp

- men kunde inte hota Tre Kronor

SPORTBLADET

MALMÖ

Tre Kronor generalrepeterade inför Sweden Hockey Games med att vinna över Danmark i Malmö med 6-3 (2-1, 2-1, 2-1).

Seger för svenskarna, men roligast var danskarnas vilja och försök att bjuda upp till kamp mot övermakten.

- Ska man någon gång vara nöjd med en förlust så är jag det nu. Vi lär oss av att möta Sverige och tar ett steg i taget i utvecklingen. Spelarna som till vardags är i den danska ligan får problem när det går för fort. De som spelar i elitserien har ett naturligt tempo i sig, sade Danmarks svenske förbundskapten Mikael Lundström.

Danmark började och avslutade första perioden med skott mot Tre Kronors mål. Den första pucken viftade Daniel Henriksson bort. Men den andra danska pucken susade in i kassen.

Det var bra. Både anfallet, och att danskarna fick ett mål så att publiken (5 412) i pausen kunde tänka att det skulle bli lite kamp.

För Tre Kronor var överlägset. Förstås. En ishockeynation som är sexton gånger större i antalet registrerade spelare, har 292 inomhusarenor mot danskarnas 14, har kulturen, har VM-guld, OS-guld ... och så vidare.

- Det gällde att få i gång laget på kort sikt till på torsdag, på lång sikt till VM i april. Danskarna var kreativa och intensiva, vi fick en genomkörare, sade Hardy Nilsson, Tre Kronors förbundskapten.

Danmark spelar i A-VM även i år liksom i Åbo i fjol då laget förlorade mot Tre Kronor med 1-7.

Vassa kontringar

I Malmö ishall blev det jubel när Kim Staal, den danske Mif-spelaren, regisserade sista anfallet i första perioden, passade till Frans Nielsen, Mif han också, fick tillbaka pucken och reducerade 1-2. Där var det fart och precision.

- Jag tyckte vi kontrade bra, och var tända, sade Staal.

Tre Kronor tog ledningen genom Johan Davidsson i spel fem mot fyra, 1-0 efter 9.59.

Efter en kvart stod Davos-forwarden Jonas Höglund omarkerad till höger om Danmarks målvakt Peter Hirsch och passade pucken till Thomas Johansson, som stötte in 2-0.

Förhoppningarna om riktig kamp försvann på sex minuter i början av den andra perioden.

Höglund passade fram till 3-1, målskytt Peter Nordström. Och så kom 4-1, Niklas Andersson på passning från Thomas Rhodin.

- Höglund, Nordström och Jörgen Jönsson är en tänkbar VM-kedja, sade Hardy Nilsson.

Men så, mitt i den svenska offensiven ...

... ett härligt danskt klapp-klapp anfall.

Kim Staal till Frans Nielsen och vidare till Jens Nielsen som klippte in 2-4. Stort jubel, det är alltid kul när den lille klappar till den store.

Genomkörare inför torsdag

Efter 23 sekunder av den sista perioden var Danmark nästan ikapp. Jens Nielsen igen, 3-4.

Mer än så blev det inte. Tre minuter senare sköt Jonas Höglund 5-3. Och Mikael Karlberg föste in 6-3 under Peter Hirsch.

På torsdag börjar Sweden Hockey Games. Så det var en slags genomkörare som Tre Kronor fick mot danskarna. Kanske gav matchen tränaren Hardy Nilsson impulser hur han ska formera femmorna.

- I stora drag kommer femmorna att se ut som i dag.

Tre Kronor möter Ryssland på torsdag i Globen.

Danskarna spelar mot Norge, Lettland och Frankrike i en annan turnering.

Sweden Hockey Games är till för de stora. Där spelar också Tjeckien och Finland.

Bo Harmby/TT

ARTIKELN HANDLAR OM