Världsårsbästa av Stefan Holm

Hoppade 2,34 i Göteborg

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Stefan Holm har fått en flygande start på inomhussäsongen. Han vann höjdhoppet i tisdagens gala i Scandinavium på 2,34, som är världens bästa resultat hittills detta år.

Christian Olsson vann trestegstävlingen med godkända 17,16, sedan en svårbemästrad bana byggts om inför sista hoppet.

Stefan Holm avslutade sin kväll med tre bra försök på 2,37. Och han var tydligt nöjd med sitt världsårsbästa.

- Jag gjorde ett fantastiskt jobb, och publiken var fantastisk. Det gick inte att misslyckas, sade Stefan Holm.

Innan dess hade kunnige Holm upplyst arrangörerna om att hans 2,34 är nytt hallrekord i Scandinavium. Det gamla hade tysken Dietmar Mögenburg med 2,33.

Holm upplyste om rekordet

- Han satte det på inne-EM 1984 och vann sedan OS samma år, påpekade Holm och såg detta som ett gott tecken inför sommarens äventyr i Aten.

För drygt en vecka sedan inledde Stefan Holm säsongen med 2,31 i Glasgow. I Göteborg tog han sina fem första höjder i första försöket. En rivning på 2,34 störde inte värmlänningens flyt. Han svävade över höjden i andra försöket, till publikens jubel.

Tvåa i höjdhoppet blev ryssen Jaroslav Rybakov med 2,28. Unge sydafrikanen Jacques Freitag, som vann VM utomhus ifjol före Holm, stannade på 2,25 och femte plats. Han är inte van vid att tävla inomhus, och var i Göteborg för att skaffa rutin.

5 700 åskådare fick också glädjas åt en hemmaseger för Göteborgs store friidrottare just nu, trestegsvärldsmästaren Christian Olsson.

Han inledde tävlingen med 17,05 i sitt första hopp. Det kom att stå sig som bästa resultat ända till Olssons sista försök, då han klev iväg till 17,16.

Däremellan bestod trestegstävlingen av problem för många deltagare, men även ett nafsande i bakhasorna på Christian Olsson.

Rumänen Marian Oprea noterade både 17,04 och 17,03 - att jämföra med Olssons 17,05...

Många hade svårt att komma överens med trestegsbanan som byggts upp ovanpå isen i Scandinavium. Det blev idel avbrutna hopp, även för Olsson. Inför Opreas och Olssons sista hopp byggdes en sektion av banan om. Det gav resultat, även om rumänen inte lyckades förbättra sin längd.

- Banan var inte så bra. Den är ny och behöver justeras, men kan bli bra till nästa år, sade Olsson hoppfullt.

Hans tränare, Yannick Tregaro, kallade banan svajig.

- Den svarar inte som Christian vill, fastän han gör allt rätt, sade Tregaro efter Olssons tre första hopp.

Kallurs - ett annat glädjeämne

Till kvällens svenska glädjeämnen hörde också systrarna Jenny och Susanna Kallur, som vann var sin löpgren. Jenny Kallur blev klar för inne-VM med 7,34 på 60 meter, två hundradelar före Susanna. På samma distans med häckar segrade Susanna med 8,05, tolv hundradelar före tvåan Jenny.

Hemmasonen Robert Kronberg bidrog också till den svenska segerraden. Han vann 60 meter häck på 7,69, närmast hotad av brassen Marcio de Souza. Kronberg drog ifrån efter näst sista häcken.

Förbundskapten Ulf Karlsson gladdes mer åt placeringar än resultat, trots att det var en gala utan mästerskapsstatus.

- Det är väldigt bra att vi tar många grensegrar, berömde han.

Micke Larsson/TT