”Annonsen är förnedrande”

Vänsterpartist ifrågasätter AIK:s kvinnosyn: De spelar på gamla förlegade roller

SPORTBLADET

AIK ville reta Hammarby med sin hockeyannons.

På köpet retade man upp vänsterpartiet.

- Annonsen är kvinnoförnedrande, säger Inger Stark i jämställdhetsrådet.

- Den ska ses med humor, kontrar AIK Hockeys vd Hans Mörner.

AIK:s skämtsamma annons inför derbyt mot Hammarby i superallsvenskan fick vänsterpartisten Inger Stark att reagera. Enligt vänsterpartiet är annonsen "byggd på klassisk patriarkal härskarteknik, att se ned på allt som är kvinnligt".

Den 11 februari är det hockeyderby i Stockholm, mellan AIK och Hammarby. För att locka publik och provocera Hammarby publicerade AIK i helgen en helsidesannons. På den tekar en AIK- och en Hammarby-spelare. Den sistnämndes byxor har kasat ner så att kanten på en röd stringtrosa syns.

- Budskapet är att Hammarbys spelare bär trosor och spelar som kvinnor, säger Inger Stark.

Vill bara reta Bajen

Hon sitter i jämställdhetsrådet för vänsterpartiet Stockholms Stad. Partiet finner annonsen kränkande och "byggd på klassisk patriarkal härskarteknik, att se ned på allt som är kvinnligt".

- Vi har absolut ingen underlig kvinnosyn, vi vill bara reta Hammarby och det har vi lyckats med, säger AIK Hockeys vd Hans Mörner och tillägger:

- Vi har retat varandra i annonser i två års tid, vi har haft annonser med spelare i konståkningsskridskor förut och Hammarbyspelare med nappflaskor.

Inger Starks kommentar blir:

- Det gör ju det bara ännu värre. Man spelar på gamla förlegade kvinnoroller, att det är negativt att vara kvinna, "att spela som en kärring"·

Damlaget såg humorn

Hans Mörner håller med om att budskapet är att Hammarby spelar som "kärringar".

- Men det är ju något man säger bara, så säger vårt damlag också. Jag har nu kollat om tjejerna där tagit illa upp av annonsen, men de tyckte bara att den var kul. Man ska sen den med humor.

Inger Stark och vänsterpartiet menar att idrottsföreningar har ett ansvar för jämställdheten, inte minst mot ungdomar.

- Sånt här sänder ut signaler. Sporten måste ta och skaka av sig sin förlegade kvinnosyn, det räcker nu.

Vänsterpartiet vänder sig också mot att Sportbladet publicerade annonsen. Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin säger:

- Jag förstår inte denna upprördhet. Kan världens bäste fotbollspelare, David Beckham, bära stringtrosor, då kan väl också Hammarbys hockeyspelare göra det.

Jennifer Wegerup