Holm kopplade greppet direkt

Lasse Anrell: Han är - som Oldsberg hade sagt - på spåret

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Vi kan tala om skandalösa arrangemang eller om att det var nästintill farligt att hoppa tresteg inne i Scandinavium.

Vi kan tala om att den glödhetaste av glödheta friidrottssäsonger startat i Sverige.

Men det spelar ingen roll vad vi säger för det enda som vi ska prata om var Stefan Holms hoppning i går.

Han kopplade greppet direkt.

Han är - som vi skulle sagt om vi Oldsberg varit här - på spåret. Han är definitivt på rätt spår.

Resultatet i går var sensationellt.

Världsårsbästa med råge och dessutom var 2.34 Scandinaviumrekord. Dietmar Mögenburg hade det gamla från 1984.

Scandinaviumrekord låter kanske inte så enormt men om vi betänker symboliken blir det betydligt större. Stefan Holm har alltså ett arenarekord i Göteborg.

I höjdhopp.

I GÖTEBORG.

Han är bäst höjdhoppare i Gothenburg. Wejron i Ottan, Patric Seamountain och de andra kan slappna av. Holm är bäst även i - Göteborg.

Ja ja. Det är sånt som kanske inte svider så där enormt i Patrik Sjöbergs sjätte sinne men det är säkert balsam i Stefans. Det tror jag mig veta. Just nu är han nertränad. Det betyder i och för sig inte att han tränat lite utan snarare tvärtom, men vi vet att han har laddat med lekprogram i tv och det kan jag säga så mycket som att sånt ibland går ut över skärpan. Inte nödvändigtvis över hoppningen, men definitivt över skärpan.

Det märktes inte i Scandinavium.

Vem är förvånad?

Hans upphopp var hela tiden fullständigt gastkramande magnifika som Björn Hellberg antagligen skulle sagt. Det var bara tajmingen in mot ribban som såg lite kantig ut i nåt hopp. Men vi är bara i början av februari så vem kan egentligen vara förvånad.

Hans hopp över 2.28 var högt, högt över.

2.30 tog han med lätt darr. 2.34 också det med lätt darr i andra hoppet. Hans upphopp var nästan skräckinjagande starkt. Holm var särskilt nöjd över att han slog just Mögenburgs rekord. Tysken slog det i en tävling 1984 - senare det året tog han OS-guld i Los Angeles. Parallellen är högst tänkbar.

Stefan har gjort en sensationell start på säsongen med 2.30 och hoppning på 2.40 i Glasgow. 2.34 i går med bra försök på 2.37 kopplar ett järngrepp på konkurrenterna inför inomhus-EM i Budapest om en månad. Holm lär vara glasklar favorit då. Rybakov hoppade okej i går och klarade 2.28, guldmedaljören från VM i Paris, sydafrikanen Jacques Freitag var också på plats men hoppade som en baktung kratta och klarade bara 2.25.

Det betyder ingenting i Budapest och ännu mindre i Aten om sju månader.

Men Holms lysande säsongsstart betyder i alla fall att han fått ett kvitto på att hans träning i vinter gjort honom explosiv och full av självförtroende. Det är viktigt.

Om det nu inte är umgänget med Oldsberg och Hellberg som tagit honom till nya höjder.

Så skandalen:

Christian Olsson skulle sätta världsrekord inomhus. Det gjorde han inte.

Det gjorde han verkligen inte. Orsak: en urusel bana på bananrepubliksnivå a la Scandinavium. Den gick till och med sönder och fick byggas om och lagas till sista hoppet. Det gav 17.16 men det gav framförallt en hoppning som snarare kunde slutat i transport till Sahlgrenska än i världsrekord.

Christian pratade efteråt om hur det kändes i knä, hälsenor och andra känsliga partier. Det kändes inte bra. Dessutom blev hoppen korta. Och när Christian tog i för att bjuda publiken på det där världsrekordförsöket de ville ha blev ändå tredje hoppet hela tiden stumt och avstannande.

Det kunde slutat illa

Christian var bara tre centimeter från rekordet senast - och hans form sägs vara enorm. Sorgligt att han inte fick chansen att visa det i går. Det kunde slutat illa. Det är bara att hoppas att det inte gjorde det. Christian och de andra trestegshopparna lär ha ont i diverse benflisor i dag. Hoppas det räcker med det.

Största upplevelsen i går var annars att höra mottagandet för Christian när han kom in i arenan.

Det gav en föraning om hur det kommer att låta 2006 när EM går på Nya Ullevi och Angereds-Olsson har hemmaplan. Ståpäls i hela Göteborg.

Vad fick vi mer se? Patrik Kristiansson gjorde att magnifikt hopp när han tog ingångshöjden 5.61 och tre ganska bra när han försökte på svenska inomhusrekordet 5.76. Hans vinterträning såg också ut att ha skötts väl.

Jag kan också avslöja att Radiosportens Mats Strandberg har mejlat den berörda och bett om ursäkt för sitt idiotiska påhopp på Carolina Klüft som Sportbladet rapporterat om. Det gjorde han rätt i.

Lasse Anrell