Krisdrabbade Bajen skrällvann över RIK

Hammarbys bantade trupp vann med 32-31

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Ungdomar samlade in pengar i påsar, ett postgirokonto ska öppnas för Bajensupportrar som vill skänka pengar och matchen mot Redbergslid kostade mer i inträde.

Men mest av allt gladdes krisdrabbade Hammarby handboll åt segern över RIK - 32-31.

För en vecka sedan berättade Hammarby att handbollsklubbens underskott var dubbelt så stor som tidigare sagts, nästan tre miljoner kronor.

- När jag fick reda på det för några månader sedan så blev jag väldigt besviken på dem som gjort att det blivit så här. Och just då, i november, kändes det tungt för då gick det sportsligt väldigt tungt också, säger Hammarbystjärnan Staffan Olsson.

- Jag har fått lön, men den har kommit senare än den borde de sista månaderna. Men jag tror att den här krisen kan vara stärkande, att det blir en bättre laganda. Vi har bantat truppen och vi har lovat, vi i den tunna truppen, att göra vårt bästa under resten av säsongen. Och nu känns det som om de andra i laget (som inte var på EM) har taggat ihop det.

Seg gubbe

Olsson har just kommit hem från EM i Slovenien, där han avslutade sin landslagskarriär och var en smula seg i omstarten på elitserien på onsdagen. Det blev bara ett mål i första halvlek, men fyra i den andra.

- Jag kände mig seg redan på träningen i går och lite seg även i matchen.

Hur är det att inte längre vara en landslagsspelare?

- Jag får små attacker ibland då det känns jobbigt när jag tänker på det, men nu är det ju inga landslagssamlingar på länge, så det ska väl gå att förtränga.

Tabelltolvan Hammarby har nu vunnit över den regerande svenska mästaren och tabelltrean Redbergslid två gånger i vinter.

- Vi har också slagit dem när de haft bästa laget på benen. Vi har spelat taktiskt mycket bra mot RIK och inte haft någon press på oss vilket gjort att vi fått ut mer av killarna, säger tränaren Magnus Grahn.

- Båda gångerna har Mathias Adjovi spelat jättebra och i dag gjorde Elliot Axelsson, som bara spelat fyra-fem elitseriematcher, en väldigt bra match.

Vänsternian Adjovi gjorde sju mål, vänstersexan Axelsson sex. Mittsexan Nicklas Grundsten gjorde också sex mål för Hammarby, där också målvakten Ronny Karlsson storspelade. Han räddade 18 skott.

Säkert försvar

Hammarby har tidigare under säsongen haft ett väldigt bra anfallsspel och gjort många mål, men har också läckt bakåt. På onsdagen spelede 5-1-försvaret mycket säkert mot RIK, där tidigare skadade stjärnorna Martin Frändesjö, Magnus Lindén och Magnus Jernemyr var tillbaka i laget.

Segern räckte inte till så så mycket klättring i tabellen. Hammarby tog sig bara förbi Alingsås, som förlorade borta mot Tumba med 25-28.

Tabellettan Sävehof förlorade hemma mot Drott (24-31), som gick förbi RIK upp på tredje plats i tabellen. Tabelltvåan Skövde är efter storsegern, 38-21, mot IFK Malmö nu bara en poäng efter Sävehof.

Nästjumbon Djurgården skrällde då man bortaslog femman Ystad med 23-21, efter att ha legat under i halvtid med tre mål, och avancerade till tolfte plats.

Lugi och H43 knappade in på topplagen efter segrar över Kroppskultur (30-22) respektive Guif (27-21).

Ingela Ahlberg/TT