Laddar för OS med nygammalt vapen

Nu är Anna Lindberg äntligen fri från skador

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Helt skadefri, mentalt utvilad, starkare än någonsin - och med ett skarpladdat, nygammalt vinnarvapen.

Anna Lindbergs OS-satsning har rullat igång för fullt.

- Jag var helt slut efter Barcelona-VM och behövde ett rejält break, men nu tränar jag stenhårt för att vara som bäst i Aten, säger 22-åringen.

Den världsvana Karlskoga-tjejen är i Stockholm för att på hemmaplan i Eriksdalsbadet visa upp sig i EM för nationsmästare, i en simhoppstävling med hög internationell klass.

Det är en "ny" Anna Lindberg som publiken kommer att få se på söndag, äntligen helt skadefri och med den långa, mörka tiden - där fotoperationer och knäproblem hindrade utvecklingen - bakom sig.

- Det var väldigt jobbigt i Barcelona, jag tvingades byta hoppserie, och det var i slutet på skadeperioden. Det var lite deppigt, men att jag ändå lyckades klara en OS-plats (via en tolfteplats i finalen) och slapp kvala var jätteskönt. Direkt efteråt tog jag helt ledigt från hoppningen i sex veckor. Kroppen kändes okej, men huvudet behövde ledigt, säger Lindberg.

Skadorna har satt spår

Skadeeländet har satt sina spår i talangen.

- På ett sätt har det förstås gjort mig starkare, men på ett annat sätt har det även varit jobbigt att så många gånger åka på bakslag. Det har funnits stunder där man varit avundsjuk på dem som aldrig råkat ut för något utan där träningen och tävlandet bara rullat på.

Med hjälp av fystränaren Nils Holmdahl har Lindberg byggt upp fysiken igen och spänsttestresultaten i dag är bättre än någonsin.

En till synes lätt förkyld Lindberg hoppas även att den nygamla hoppserien redan i Stockholm ska börja ge resultat. Hoppen 2,5 volt baklänges och 2,5 mollbergare presteras återigen i pikstil, i stället för med lägre svårighetsgrad i gruppering.

Är du orolig att tiden är för knapp för att få serien att sitta till Aten-OS i augusti?

- Nej, det är ändå bara februari och det finns tid. Det jag hoppas är att få köra på ordentligt utan att tvingas börja om.

Lindberg, femma på 3-meterssvikten i Sydney-OS 2000, har även planer på att ytterligare vässa serien.

Aten-OS finns i tankarna

- Jag har ett lite väl lätt hopp, och funderar på att lägga om 2,5 volt framåt till 3,5 volt, men det är alltid en avvägningsfråga mellan att öka svårighetsgraden och behålla hopp som man känner sig trygg med. Jag måste känna att jag kommer att tjäna på att byta för att verkligen göra det.

Det svenska simhoppsaffischnamnet lever med OS i tankarna ofta, men låter inte drömmarna bli för stora, för vackra.

- Det ska bli jättekul med OS, men det kommer ett World Cup och ett EM i Madrid i sommar också. Jag tror inte att det gynnar mig att bara fokusera på OS.

I Eriksdalsbadet hoppas hon ta ett viktigt steg i rätt riktning.

- Det är sex hoppare som går till final och det är mitt första mål, men väl där kan vad som helst hända. Det vore jättekul att få till det på hemmaplan.

Anders Burström/TT