Finalpressen för stor för Kristoffer Berntsson

Sensationsåkaren föll från femte till 13:e plats

SPORTBLADET

BUDAPEST

Han tog sig till EM-finalen som femma och visade att kapaciteten finns där.

Men i det fria programmet blev pressen för stor.

Kristoffer Berntsson rasade från femte till 13:e plats i den konståkningsfinal som vanns av fransmannen Brian Joubert.

Klädd i svart och vitt åkte 21-årige Kristoffer Berntsson ut till EM-finalen med en femteplats totalt och en sensation inom räckhåll. Men när hans fria program tonat ut var det mer svart än ljusa medaljförhoppningar.

Nervös, och oerfaren med att ligga med i den yttersta toppen, tappade Berntsson balansen redan i det första hoppet, satte ner handen i isen och hamnade ur rytm. Därefter kom snedskären tätt.

Berntsson var nere i isen ytterligare ett par gånger innan han avslutade snyggt med bland annat en vältajmad trippel salchow och en trippel ögel. En värdig slutpunkt på ett - trots finalmissarna - värdefullt mästerskap.

Berntssons 13:e-plats var en av de bästa svenska EM-noteringarna i modern tid, och ett bra resultat för en talang som i tidigare EM tagit tre 21:a-platser och en 15:e-placering. Senaste gången som Sverige hade en konståkare så högt upp i ett Europamästerskap var för snart 15 år sedan. 1989 blev Peter Johansson åtta i EM, och 1990 blev samme man tia.

Sedan dess har svensk konståkning haft svårt att få fram de riktigt starka herrnamnen. Kristoffer Berntsson från Landvetter visade i kval och korta programmet att det kanske finns en ljus framtid att räkna med.

Men fortfarande skiljer framför allt jämn- och säkerheten upp till den absoluta toppen.

Där, i pallsammanhangen, brukar få kunna rå på ryske publikfavoriten Jevgenij Pljusjtjenko - men i EM-finalen gjorde den dubble världsmästaren ett par missar som kostade honom segern.

EM-guldet gick i stället till fransmannen Brian Joubert, som var trea i EM 2002 och tvåa bakom Pljusjtjenko 2003.

Pljusjtjenko tog silvret före landsmannen Ilja Klimkin.

TT