Svensk seger med näst äldste på isen

Två år till och Sjödin passerar Salming

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Tommy Sjödin - 38 år, 10 månader och 23 dagar gammal - är Tre Kronors näst äldste spelare genom tiderna.

- Jag kommer väl undan med godkänt, betygsatte Brynäsbacken sig själv efter seger med 5-3 (1-1, 2-2, 2-0) mot Ryssland i Sweden Hockey Games.

Sjödin har bara Börje Salming före sig i åldersstatistiken, men upp till legenden fattas mer än två år. Salming var 40 år, 10 månader och 5 dagar när han spelade mot Tyskland i OS i Albertville 1992.

Senaste gången Sjödin spelade en tävlingsmatch med Tre Kronor var VM 1996. Men till Sweden Hockey Games har förbundskapten Hardy Nilsson satsat på rutin och har gett den ständigt tuggummituggande backen har ett A på tröjan som assisterande lagkapten.

- Jag hängde väl med i alla fall. Tycker jag kom in i matchen mer och mer.

Sjödin är elitseriens målfarligaste svenske back, men de äventyrliga utflykterna framåt - som Gävlepubliken vant sig att se - uteblev mot Ryssland.

- Nej, det blev inga bra lägen. Men om jag får ett tillfälle tvekar jag inte att gå framåt - det är ju sagt att vi ska vinna den här turneringen, sade 38-åringen, som gick av isen poänglös.

Inga poäng

I stället fanns Sjödin på isen då Ryssland tog ledningen. Den NHL-meriterade backen Oleg Tverdovskij lyfte in 1-0 bakom den skymde svenske burväktaren Henrik Lundqvist, sedan Johan Davidsson väl enkelt förlorat en tekning i egen zon.

Davidsson kunde fått revansch för den missade tekningen ett par minuter senare, men missade i friläge. Kvitteringen kom ändå i samma byte. Thomas Rhodins backhandlyftning styrdes in av elitseriens målkung Magnus Kahnberg.

Andra perioden var lika intensiv som den första, mycket kroppskontakt och högt tempo.

- Det var mycket fysiskt spel. Det märks att VM kommer närmare och närmare, sammanfattade Sjödin.

Tre Kronor inledde perioden i numerärt överläge och efter 1.34 kastade sig Tommy Sjödins backkollega Per Gustafsson fram och tryckte, liggande i luften, in 2-1-målet.

Men Ryssland vände och innan matchuret nått tolv minuter stod det 2-3. Tre Kronor kunde ändå gå till periodpaus med 3-3 sedan lagkaptenen Jörgen Jönsson forcerat in kvitteringen.

Misstag av Sokolov

Niklas Andersson hade flera måltillfällen. Frölundaforwarden, som fick pris som matchens bäste spelare, fick frilägen efter en suverän slalomåkningen i andra perioden och en frispelning i tredje perioden, men stolparna och Maksim Sokolov stod i vägen.

De 8 160 i Globen fick i stället jubla när Schweizproffset Jonas Höglund sköt 4-3 11.26 in på slutakten. Höglund fångade upp en studsade puck på blålinjen och skickade iväg ett dragskott som letade sig i mål mellan benen på Sokolov. Den ryske målvakten gjorde ett nytt misstag knappt två minuter senare. Sokolov missade när han skulle spela bort pucken med klubban. Jonatan Hedström kunde norpa åt sig pucken och servera Niklas Nordgren som kunde stöta in 5-3 i öppen bur.

Fin förstakedja

Segern var Tre Kronors andra fullpoängare under hela säsongen i Euro Hockey Tour och Hardy Nilsson har börjat hitta delar till sitt VM-lag.

Förstakedjan med Jörgen Jönsson, Jonas Höglund och Peter Nordström håller hög klass och känns redan nu som en klar VM-formation. Även om Hardy Nilsson lastade Nordström för några "hjärnsläpp" i defensiv zon.

- Jag tycker vi hittar varandra bra och ligger bakom två mål, det har funkat från början. Nu gjorde vi kanske några mindre bra byten i andra perioden, men det är svårt att vara bra i 60 minuter, analyserade Jonas Höglund.

Även HV-centern Johan Davidsson visade VM-vilja och på backsidan svarade lagkamraten Per Gustafsson för en uppoffrande insats.

För Tre Kronor väntar nu matcher mot Tjeckien (lördag) och Finland (söndag). Då knappar Tommy Sjödin in några dagar till på Börje Salmings rekord.

- Men jag spelar inte för att ta några rekord. Jag har precis gjort klart att jag ska spela en säsong till i Brynäs, jag tar det året sedan får vi se.

Kanske ska Salming börja bli orolig?

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM