Kazakstan överraskade mot Finland

Vann med 7-3

SPORTBLADET

UPPSALA

Kazakstan blir Sveriges semifinalmotståndare i bandy-VM på lördag. Fjolårets VM-treor tog sista chansen att gå vidare genom överraskande klara 7-3 mot Finland på torsdagen.

Efter två inledande storförluster och bara oavgjort mot Norge hade kazakstanierna annars inte direkt imponerat hittills i VM.

Men mot ett Finland som mest verkade intresserat av att få tiden att gå inför sin väntande semifinal mot Ryssland fick Kazakstan äntligen igång spelet. Finland hade 3-3 med knappt 20 minuter kvar att spela, men orkade inte - eller brydde sig inte om - att svara på Kazakstans sista ryck.

- Jag är jättenöjd. Grabbarna gjorde allt som vi skulle försöka: släppa bollen till varandra och hjälpa varandra ute på plan, sade förbundskapten Aleksej Nikisjov efter segermatchen i Uppsala.

Ett starkt bidrag till segern var knuta kazakiska nävar efter kalabaliken i onsdags, då man ansåg sig bortdömda under straffläggningen mot Norge i Grängesberg. Då vägrade laget att spela klart matchen sedan Sergej Tarasov inte fått lägga om sin straff efter att ha missat det första försöket.

- Vi var till och med extra laddade av det. Det var viktigt att ta poäng, sade Tarasov, innan laget satte sig i bussen tillbaka till hotellet i Västerås.

Därmed slapp de se på plats hur nära de var att bli av med sin semifinalplats: hade Norge bara mäktat med ett mål till i den efterföljande 6-6-matchen mot Sverige så skulle norrmännen ha gått vidare i stället.

Wiktor Nummelin/TT