Ny stark insats av Tre Kronor

Utklassade Tjeckien – vann Sweden Hockey Games

SPORTBLADET

Sverige har väntat sedan 2001. Men på lördagen bärgade ishockeylandslaget äntligen en turneringsseger.

Via 4-0 (1-0, 1-0, 2-0) mot Tjeckien segrade Tre Kronor i Sweden Hockey Games.

- En av de bästa landskamper jag varit med och spelat, sade Magnus Kahnberg, vars andrakedja låg bakom Tre Kronors tre första mål.

Foto: BJÖRN TILLY/BILDBYRÅN
PREMIÄRNOLLAN Henrik Lundqvist höll nollan för första gången i Tre Kronors dress när Sverige besegrade Tjeckien med 4–0.

För förbundskapten Hardy Nilsson fick inte bara se en tråkig trend ta slut i den fullsatta Globen på lördagen - han fick också se ännu en VM-kedja ta form.

HV-centern Johan Davidsson flankerad av frölundaiterna Magnus Kahnberg och Niklas Andersson visade fräckhet, fart och fantasi när de producerade Tre Kronors tre första mål, ett i varje period:

* Andersson styrde in 1-0 i numerärt överläge 10.43 i öppningsronden.

* Kahnberg rakade in 2-0 efter tjusigt samspel med Davidsson 1.03 in i mittperioden.

* Davidsson dunkade in ett lobbpass för 3-0 då matchuret nått 1.22 av slutakten.

Magnus Kahnberg hyllade sina kedjekamrater efter matchen.

- Det är underbart att spela med Johan och Niklas. Vi har riktigt bra fart och vi hittar hela tiden varandra och öppna ytor, sade Frölundas målkung som leder elitseriens skytteligan på 31 fullträffar.

Lundqvists landslagsnolla

Kahnberg gladdes också åt att lagkamraten Henrik Lundqvist fick hålla nollan:

- Henrik var riktigt, riktigt bra.

- Min första nolla i A-landslaget. Jag var rädd att det skulle trilla in nån jäkla puck på slutet, det brukar det alltid göra, sade Lundqvist själv.

Men Lundqvist motade samtliga skott och fick i stället se Fredrik Bremberg fastställa slutresultatet till 4-0.

Beröm av Hardy

Andrakedjan med Andersson, Davidsson och Kahnberg fick beröm av Hardy Nilsson efter matchen, men inga flygbiljetter till Tjeckien.

- Visst måste man säga att de var bra, men det är för tidigt att tala om VM ännu. Vi vet ännu inte alla förutsättningar, sade Hardy Nilsson och syftade på att ingen ännu kan veta hur många NHL-proffs som bli tillgängliga för spel.

Förbundskaptenen var i alla fall nöjd med det han fick se på lördagen:

- Vi gör en riktigt bra match. Men den bästa...jag tycker vi gjorde en väldigt bra match när vi slog Finland med 5-1 och Henrik Zetterberg gjorde fyra mål för ett par år sedan.

Det var just i den matchen som Tre Kronor grejade sin senaste turneringsseger, daterad till november 2001. Från då till nu har Hardy Nilsson fått utstå mycket kritik på grund av de uteblivna triumferna.

- Jag har hela tiden sagt att det är viktigast att vinna hemmaturneringen, men ändå var vi bara en och en halv minut från att vinna Baltika Cup med ett ungt lag i december.

Finalplats på spel

Men trots bara en fullpoängare på nio matcher inför Sweden Hockey Games kan Tre Kronor faktiskt vinna hela Euro Hockey Tour.

Söndagens match mot Finland gäller nu om Tre Kronor ska nå finalspelet som avgörs i mitten av april månad.

Grundseriesegraren Finland är redan finalklart - och inför de sista matcherna har Ryssland, Tjeckien och Sverige alla 15 poäng. Ryssland har inför avslutningen finalplatsen tack vare två måls bättre målskillnad än Tre Kronor. Men även Tjeckien, som är sju mål sämre än Ryssland, har en teoretisk chans att nå finalen.

Lars Markusson/TT