Finland sensationellt till VM-final

Slog Ryssland med 4–3

SPORTBLADET

SANDVIKEN (TT)

En finsk bössa, laddad i Vänersborg, sköt sönder Rysslands gulddrömmar i bandy-VM.

Finland är sensationellt klart för VM-final sedan Ari Holopainen gjort fyra mål i lördagens semifinal.

Yksi kom efter frislag, kaksi och kolme efter hörna.

Neljä - mål nummer fyra från Vänersborgarens klubba - kom när bara två minuter återstod och Ryssland just hade hämtat upp Finlands ledning till oavgjort.

Slutresultat: Ari Holopainen-Ryssland 4-3.

- Ja, det är härligt. Det händer inte så ofta, skrattade matchhjälten efteråt.

Välförtjänt

Den finländska segern var inte oförtjänt. Den starka defensiven stoppade effektivt Rysslands snabba skridskoåkare. Finland utnyttjade sina chanser nästan hundraprocentigt.

Och egentligen var det inte särskilt oväntat.

Ryssland har haft klara problem med att få sitt spel att fungera under VM. Redan i gruppspelet föll man mot Finland - med exakt samma siffror, 3-4. Den enda skillnaden mot semifinalen var att Holopainen då ''bara'' gjorde tre mål.

Nu är han totalt uppe i 59 VM-mål i karriären, mer än någon annan - eller åtminstone lika många som ryske Sergej Obuchov, som enligt ryska statistikförare också sägs ha nått samma antal.

- Jag har nog varit bättre tidigare i karriären. Men jag har mer tur nu, förklarade VM-veteranen som varit med sedan 1991.

Fokin avgår?

Rysslands förbundskapten Jurij Fokin kallade resultatet för en ''chock'', tyckte att målvakten Vjatjeslav Rjabov ''inte spelade på topp'' och förklarade att han misslyckats med att pränta in i spelarna att de måste röra sig.

- Vi kunde bara se i åtta minuter i andra halvlek hur vi borde ha spelat hela matchen, sade Fokin, med hänvisning till den sista ryska offensiven som nästan tvingade fram en förlängning.

Fokin tillträdde sitt jobb i höstas - och lär inte sitta kvar särskilt länge till.

- I princip är det så att när laget förlorar, så förlorar också tränaren. Jag tycker nog själv att jag kanske måste gå, sade 66-åringen.

Fjärde finalen

Finland är nu i sin fjärde VM-final i bandy. 1991 och 1999 blev det förlust mot Sovjetunionen/Ryssland. På Söderstadion 1987 blev det 2-7 mot Sverige.

- Det här var finsk sisu när den är som bäst. Vi var riktigt på hugget och jag hoppas att vi kan vara det en gång till. Den här matchen kommer att sitta i benen, men samtidigt är det inte svårt att motivera sig inför en VM-final, sade förbundskapten Esko Tammilehto, innan han kramades om av Finlands tårdrypande förbundsordförande Juha Hilmola.

- Det här var som ett litet vinterkrig för oss. Känslorna är så stora, grät Hilmola efter den finländska sensationen i Sandviken.

Wiktor Nummelin/TT