Anna Lindberg tillbaka i toppen

Vann EM för nationsmästare på hemmaplan

SPORTBLADET

Första internationella segern på nästan ett år.

Simhopparstjärnan Anna Lindberg är tillbaka i toppen igen efter ett bejublat guld i EM för nationsmästare i Eriksdalsbadet.

- Jag är överraskad att jag kunde vinna i den här konkurrensen. Jag har ju knappt tävlat sedan i somras, sade Lindberg sedan hon fått ta emot en i mängden av segerkramar.

Foto: BJÖRN TILLY/BILDBYRÅN
KRAM, GUMMAN Först ut att gratulera Anna lindberg var givetvis mamma Ulrika Knape.

Anna Lindberg njöt av att vara tillbaka - publiken i Eriksdalsbadet i Stockholm gjorde det och landslagskompisar, ledare och till och med konkurrenter var framme och kramade om Karlskoga-tjejen efter segern.

Efter alla skadeproblem de senaste åren var EM-guldet ett lyft för Anna Lindberg.

Ett kvitto på att hon är tillbaka i toppen, att den ''nya'' hoppserien fungerar och att Anna Lindberg ständigt klarar av att komma tillbaka.

Lindberg var tillbaka efter den svåra knäskadan redan i december 2002, vann GP-tävlingen i Rostock i mars förra året men åkte inför VM i Barcelona på ett bakslag med knäet och bytte tillbaka till sin gamla och enklare hoppserie. Under hösten och vintern har hon nästan uteslutande tränat, men nu väntar fler tävlingar.

Nära finalmiss

På söndagen höll det dock på att bli en kort tävling. Anna missade sitt tredje hopp i försöken, låg plötsligt näst sist men klarade sig till final tack vare två avslutande kanonhopp. Ytterligare en stark comeback, med andra ord.

- Det var nervöst efter missen, men det var skönt att jag lyckades klara upp det. En sån miss ska man bara inte göra, sade Anna Lindberg som tappade balansen i upphoppet och missade sin 2,5 mollbergare i pik.

Det är ett av hennes två nyaste hopp i serien och i finalen satt det nästan perfekt. Hon höll en hög nivå i finalen, men känner att det finns mer att putsa till.

- Jag gjorde två jättebra hopp i finalen, men det finns lite mer att ta av. På sista hoppet (1,5 mollbergare med 2,5 skruv) kom jag ur skruven för tidigt. Där trodde jag att jag skulle tappa segern, sade Lindberg.

Höll undan

Det var nära, men hon höll undan. Med 303,12 blev hennes marginal till tvåan Natalija Umyskova, Ryssland, 1,5 poäng. Trean Tania Cagnotto, Italien, var knappt fem poäng bakom. Anna Lindbergs tyska hopp, 2,5 volt i pik, blev det som fällde avgörandet. Med åttor från domarna gav det 72 poäng.

- Det är mitt ''favvohopp''. Det sitter alltid, sade Lindberg.

Segern betyder mycket för Anna Lindbergs OS-satsning.

- Det blir lite lättare att träna. Det är inte alltid man går med ett garv till träningen, det kan jag säga.

Många tävlingar

Våren kommer att innehålla många tävlingar för Lindberg inför EM i Madrid i maj och OS i Aten i augusti.

- Vi har lagt in extra många tävlingar i vår. Det är bra för mig att få tävla mycket, sade Lindberg som även vann EM för nationsmästare för två år sedan.

Även Robin Johansson gjorde en stark insats när han slutade fyra i finalen i höga hopp. Johanssons 380,04 var bara sex poäng från hans personbästa och lovar gott inför OS-kvalet i Aten om knappt två veckor. Roman Volodkov, Ukraina, vann överlägset på 465,60 poäng och för Robin Johansson saknades bara fyra poäng till en pallplats.

Göran Sundberg/TT