SVT bjöd på fest - med fadd eftersmak

Lars Nylin: Superhelgen kunde varit ännu maffigare

SPORTBLADET

Supersvensk superhelg i tv-rutan. Med SVT i alla huvudroller. Men det kunde ha varit ännu maffigare.

Snett över gatan från SVT-sportens lokaler finns en stundtals sensationell asiatisk krog av det asketiskt moderna slaget. Problemet är att den är dyr, svindyr. Då SVT plaskar i ett ekonomiskt stålbad är det knappast dit som sportchef Remy Nilson tar sitt gäng om det finns skäl att fira.

Men just denna vecka borde Nilson kanske ändå vara lite gentil och flaxa med kreditkortet. Gångna helg var årets hittills maffigaste i sportväg och SVT hade alla huvudroller: bandy-VM, Anja, Davis Cup, Anna Lindberg, Svenska rallyt. Som för att understryka SVT-flytet drabbades devalverade Tre Kronor av en lidnersk knäpp.

Det var länge sedan SVT spelade förstafiolen i EN tv-sport - nu gjorde man det i ett halvdussin samtidigt. I ett 44 timmars etermedialt parallellslalom som bara kolossen SVT mäktar med.

Men Remy bör nog ändå vara lite småsnål där på asiaten. Sisådär nöja sig med vårrullar och en fingerborg saké. För trots höga ambitioner från en generalmönstrad redaktion blev eftersmaken av veckoändan ändå en smula fadd. Detta beroende på dels ett grundproblem, men i synnerhet några gåtfulla redaktionella val. Häng med:

SVT-sporten har en hög lägstanivå, det är alltid gediget, man slipper i princip trams. Men när kanalen toksatsar på det här sättet blir det snabbt uppenbart att de senaste årens sport-tv-explosion bara punktvis lockat de mer karismatiska löftena till stats-TV.

Mest markant blir detta i de stora bollsporterna, där man numera bara en referent med pondus, Staffan Lindeborg, medan lilla Canal + har tre-fyra stycken.

Där har vi grundproblemet, troligen cementerat i en tid när inte ens OS eller fotbolls-VM i det långa loppet kan anses som gjutna SVT-hörnstenar.

Skifta uppdragen hos bandypratarna

De gåtfulla valen kan man däremot göra något åt.

Man kan till exempel inför SM-finalen skifta uppdrag hos bandypratarna. Den inspirerade duon Jonas Karlsson/Jonas Holgersson, nu rinkside-snackare, ska naturligtvis kommentera matcherna.

I alpint bör man nog snart vara än radikalare. Att referera Anja Pärson är ett hedersuppdrag med mäktiga miljonen tittare. Men det är knappast eufori man associerar till Björn Fagerlind/Stig Strand. Dessutom tjatar Strand ordet "linje" med sådan envishet att den här tyckaren stundtals i frustration osäkrar sina Komperdell-stavar.

Peter Jihdes nattpass som ansträngt ordvitsande Hegerfors-wannabee i tennis kan man dock förmoda var en engångsföreteelse som inte ens redaktionen riktigt trodde på.

En helg med SVT känns tryggt

Men trots gnället; det kändes tryggt att återigen tillbringa en hel helg med statstelevisionen. Möjligen är detta tecken på att spalten blivit gammal och sentimental. Säkert är det ett bevis på att seriositet lönar sig. Kunde SVT-sporten sedan hitta tillbaka till begreppet karisma fanns det plötsligt alla möjliga skäl till en brakfest där på den chica asiaten snett över gatan.

Om Fyrans Peter Eng ska envisas med sitt läspande katalanska "FC Barthelåååna" bör han väl i konsekvensens namn även gurgla "Parriiii Sän Schermäään"?

"NHL All Star Game" - ett sömnpiller om än i gyllene emballage.

Ni tittare verkar ha anat vartåt handbollen barkat: tittarsiffrorna i TV4 har halverats sedan hemma-EM häromåret.

Bandyn i tv blev bättre när det snöade, eller hur?

Bäst

Sämst

Lars Nylin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM