Akropols nyförvärv kollapsade under matchen

Dödförklarades på sjukhuset

SPORTBLADET

Basketspelaren Raimonds Jumikis, Akropol, rasade ihop mitt under kvällens match.

Den lettiske landslagsmannen drabbades av hjärtstillestånd.

Trots upplivningsförsök gick hans liv inte att rädda.

Raimonds Jumikis.

Ett nytt dödsfall drabbade elitidrotten på tisdagskvällen. I 15:e minuten av kvällens play-off match i elitserien mellan Akropol och Jämtland kollapsade den lettiske landslagsmannen Raimonds Jumikis, 23.

– Ingen rörde honom, utan han bara rasade ihop, säger Spiros Gogos, Akropol, till SVT Text.

Vårdpersonal satte in hjärt- och lungräddning och han fördes akut till Karolinska sjukhuset i Solna. Men försöken var förgäves och läkarna tvingades dödförklarade Raimonds Jumikis kort efter ankomst.

Raimonds Jumikis flickvän fanns också vid hans sida på sjukhuset. Hon kunde berätta att landslagsmannen haft problem med hjärtat.

Spiros Gogos berättar dock för SVT Sport att klubben inte visste någonting.

Omtyckt lagkamrat

Chockade lagkamrater och ledare försökte i kväll förstå det som hänt. Raimonds Jumikis var ny i klubben, men hade redan blivit en omtyckt lagkamrat och vän.

– Han var världens finaste kille. Trevlig och väluppfostrad och en kille som gav allt under matcherna, säger Olle Lundén.

– Han var precis som man vill att ens barn ska vara.

I morgon skulle Akropol haft skotträning och titta på videon från matchen. Nu har allt förändrats.

– Vi har ingen aning om vad som händer i morgon. Just nu känns basket som det minst viktiga av allt, säger assisterande coachen Pierre Söderman.

Raimonds Jumikis blev 23 år.

Det senaste året har elitfotbollen drabbats dödsfall. En svensk spelare och de internationella stjärnorna Miklos Feher och Marc-Viven Foe dog alla under pågående matcher.

Thomas Arnroth, Mattias Lundell