Landslagsläkare efter tredje dödsfallet på två veckor

”Det är en tillfällighet”

SPORTBLADET

Idrotten har drabbats av ett dödsfall - igen.

Akropols Raimonds Jumikis, 23, dog i går kväll mitt under match.

Han är den tredje idrottsmannen på bara två veckor som plötsligt avlidit.

- Mycket tragiskt att det händer igen, säger idrottsläkaren Magnus Forssblad.

Magnus Forssblad.

Inom två veckor har tre idrottare tragiskt och oväntat dött. Omvärlden söker nu en förklaring.

- Det här är en signal på att vi måste jobba ännu hårdare med att förebygga hjärtproblemen inom idrotten, säger Forssblad.

"Ovanligt att de dör"

Mitt under matchen mot Jämtland kollapsade i går kväll Akropols basketspelare. Han dog senare på Karolinska sjukhuset. För två veckor sedan inträffade med kort mellanrum två liknande dödsfall inom fotbollen.

- Det är naturligtvis en tillfällighet att tre dödsfall sker inom idrotten under en så kort period. Det är ändå ganska ovanligt att spelare dör på grund av sin idrott, säger fotbollslandslagets läkare Magnus Forssblad.

Nu efterlyser han utförliga läkarundersökningar av elitidrottsmännen för att komma till bukt med problemet.

- Inom fotbollen genomgår alla elitspelare EKG-test. Om vi misstänker något så får en hjärtspecialist göra utförligare undersökningar. Så borde tillvägagångssättet vara inom alla fysiska idrotter.

Forssblad pekar på två symtom som kan orsaka hjärtstillestånd. Dels medfödda hjärtproblem, dels infektioner i kroppen.

- Det är de med medfödda hjärtproblem som vi jobbar på bred front för att hitta. Och vi har funnit en och annan spelare med sådana problem i Sverige, säger Forssblad och tillägger:

Tränarna lyssnar

- Sen är det viktigt att inte spelarna ställer upp om de känner sig hängiga. Framförallt inte om de har feber eller ont i halsen.

Forssblad tror inte att det är vanligt med konflikter mellan tränare och läkare om huruvida en sjuk spelare ska ställa upp eller inte.

- Det tror jag absolut inte. I de klubbar som jag har arbetat har relationen mellan tränare och läkare varit mycket god. Tränarna har alltid lyssnat på vad jag som läkare har sagt.

Tredje dödsfallet i år

Tobias Wolf

ARTIKELN HANDLAR OM