”Allt känns bara tomt”

Akropol sörjer sin lagkompis: Han var alltid positiv

1 av 2 | Foto: janerik henriksson/scanpix
sörjer sin vän Spelare och ledare i Akropol försöker trösta varandra efter det tragiska dödsfallet i går kväll. "Jag känner bara en tomhet", säger bäste kompisen Magnus Wihlborg.
SPORTBLADET

Det var obegriplig sorg och rödgråtna ögon i Akropols omklädningsrum sent

i går kväll. Tillsammans försökte lagets spelare ge varandra tröst och förstå vad som hänt.

- Raimonds var så glad och allt gick bra för honom. Och så händer det här. Allt känns bara tomt, säger lagkamraten Magnus Wihlborg.

Coachen Olle Lundén står lutad mot väggen utanför Akropols omklädningsrum. Han försöker hålla tårarna tillbaka.

- Det går inte att tänka på någonting, jag är bara tom. Raimonds är död, vad betyder någonting då?

Den 23-årige lettländaren Raimonds Jumikis föll ihop under Akropols möte med Jämtland i basketligan. Lite senare kom dödsbeskedet från Karolinska sjukhuset.

"Basket känns väldigt avlägset"

- Vi försöker stödja varandra så gott vi kan. Men hur vi ska göra i morgon eller om en vecka, det vet jag inte. Det enda jag vet är att basket känns väldigt avlägset just nu, säger assisterande coachen Pierre Söderman.

Flera av Akropols spelare lämnar hallen med nedböjda huvuden under uppfällda luvor och avböjer att kommentera händelsen.

- Jag vet inte vad jag ska säga. Raimonds var den bästa människa man kan tänka sig, han kommer alltid att leva kvar hos oss, säger forwarden Ali Ghanim.

- Raimonds var en toppenkille. Han var alltid positiv, han var artig och snäll och gav alltid allt. Han var precis som man vill att ens egna barn ska vara, säger Olle Lundén.

Tiden i Akropol hade blivit en nytändning för 23-åriga Raimonds Jumikis. Han snittade nästan 15 poäng och sex returer i basketligan och under julhelgen gjorde han debut för lettiska A-landslaget.

"Han var glad och lycklig nu"

Han hade dessutom precis blivit tillsammans igen med sin lettiska flickvän Laura. Han hade anförtrott sig åt sin bästa kompis i laget, Magnus Wihlborg.

- Han var glad och lycklig nu. Vi har suttit många kvällar och nätter och snackat om problem och kärlek. Nu hade han fått ordning på sitt liv och Laura var här. Så händer det här. Jag känner bara en tomhet, säger Wihlborg.

Flickvännen var på besök sedan en vecka tillbaka. Hon var också en av de första som sprang in på planen efter att Jumikis fallit ihop.

Enligt planerna skulle Akropol ha träning i dag och sedan titta på en matchvideo från Helsingborg, laget som Akropol enligt spelschemat ska möta på lördag.

- Just nu vet vi ingenting, basket känns oviktigt, säger Lundén.

Men Ali Ghanim har redan bestämt sig för hur han ska hedra Jumikis.

- Det bästa sättet är att fortsätta att spela så bra basket vi kan, precis som vi gjort hittills. Det hade han velat.

Thomas Arnroth