Hammarby vann prestigemötet

Edsbyn kvar i topp

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Trots nio av femton svenska VM-finalspelare på isen blev det ingen världsklassbandy i prestigemötet mellan Hammarby och Sandviken.

Reprisen på fjolårets SM-final slutade 5-2 - och så som Saik spelade lär det inte bli någon finalrepris.

- Det var bland det sämsta jag sett. En riktig katastrof, sade tränaren Anders Jakobsson.

Bara tre dagar efter den snöpliga VM-finalförlusten mot Finland gjorde elitserien i bandy nypremiär.

För nio av de svenska finalspelarna var det match på Zinkensdamm i Stockholm som gällde - och en liten chans till upprättelse.

Och det var Hammarbys VM-spelare Andreas Eskhult, Göran Rosendahl, Stefan Erixon och Stefan "Lillis" Jonsson som lämnade isen som vinnare.

- Otroligt skönt att vinna en sådan här match. Skönt också att komma igång igen, att kunna lämna VM bakom sig, sade liberon Stefan "Lillis" Jonsson.

Sandviken gjorde, om sanningen ska fram, en usel insats.

"Värsta jag sett"

Att de kämpade till sig den första hörnan först fem minuter före full tid vittnar om att de inte hade bollen under kontroll på den sista tredjedelen av banan särskilt många gånger.

- Vi slår inte ens två passningar i rad på hela matchen. Det här var det värsta jag sett under mina år i Sandviken, sade tränare Jakobsson.

Sandvikens landslagsspelare såg trötta ut - och inte hjälpte det att "Bajen" kunde slå in 1-0 efter 17 sekunders spel.

Först tappade Niklas Spångberg bollen, sedan fumlade Andreas Westh - och Rickard Koch (till slut tvåmålsskytt) kunde slå in målet.

I halvtid stod det ändå 2-2 efter att Sandviken gjort mål på sina båda chanser (Magnus Muhrén 2-2 efter en otrolig genomåkning av hela Hammarbyförsvaret).

- De såg slitna ut, men det är ju vi också. Det känns i huvudet att det har blivit lite mycket på sistone, man är inte riktigt med mentalt, men det kommer senare. Det var otroligt starkt att kunna spela så här bra ändå, sade "Lillis" Jonson.

Matchen avgjordes efter en timmes spel då Saiks VM-spelare Henrik Hagberg fumlade med bollen och Daniel Karlsson slog in sitt andra mål fram till 4-2.

Trots Hammarbysegern så är det Edsbyn som toppar elitserien.

Edsbyn besegrade Vänersborg med 6-2 i 15 minusgrader i den väggfria inomhushallen.

De finländska världsmästarna Sami Laakonen och Ari Holopainen i Vänersborg hade svårt att komma loss, och när sedan Edsbyn var effektiva på hörnorna var segern klar.

Show av Sjamsjutov

Tack vare storspel från Joakim Larsson i Vänersborgsmålet hölls siffrorna nere.

Hammarby är tvåa i serien - en poäng efter Edsbyn - på samma poäng som Västerås, som lätt besegrade Falun på bortaplan med 8-2.

VSK:s Rinat Sjamsjutov, som märkligt nog inte togs ut i den ryska VM-truppen, hade stor show. Den lille ryssen slog in tre av målen, det första efter bara 25 sekunders spel då han mer eller mindre tog bollen från avslaget, åkte igenom Faluförsvaret och slog in ledningsmålet.

Villa/Lidköping vann bottenmötet mot Bollnäs med 9-4, men båda lagen har nu tre poäng upp till sjätteplatsen, och direktplatsen till slutspelet.

Niclas Johansson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM