Besviken Klüft efter säsongsdebuten

Hoppade 6,41 i längd

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Känslan fanns där, men nervositeten och tävlingsinstinkten saknades.

Carolina Klüft sammanfattade själv sin säsongsöppning i längd på 6,41:

- Resultatet var kasst, men nu är jag igång. Jag vet vad jag kan och är inte orolig.

Efter ett guldskimrande 2003 med massor av medaljer, massor av priser, och massor av utmärkelser var Carolina Klüft ganska exakt klockan 19.44 äntligen tillbaka där hon trivs som allra bäst.

I tävlingsdress.

I tävlingssammanhang.

Mottagandet i Globen inför utsålda läktare var kokande varmt, världens bästa "Carro" har på nolltid blivit en av landets mest populära idrottare, i en av landets just nu populäraste idrotter.

Carolina Klüft, som under innesäsongen bestämt sig för att skippa mångkampen, kom till start i en spännande längdsatsning, där det allra första testet under nya året på förhand såg knalltufft ut:

Många frågor - blandade svar

Italienskan Fiona May (VM-guld 2001, OS-silver 2000, VM-silver 1999), ryskan Ludmila Galkina (VM-guld 1997), och spanskan Niurka Montalvo (VM-guld 1999, VM-brons 2001) är en trio av hög internationell kaliber.

Över 10 000 fanns på plats, tusentals tv-tittare framför direktsändningen, en smockfull pressläktare... alla var nyfikna och fullproppade med frågor - vad har den stenhårda vinterträning betytt, hur skulle Växjö-tjejen reagera på att endast tävla i en gren, hur ser den tidiga inneformen ut?

Svaren blev blandade.

Klüft var långt ifrån sitt personliga innerekord från VM i Birmingham i fjol på 6,61, och ännu längre ifrån utebästat 6,86 när hon vann guld i U 23-EM i Bydgoszcz, Polen 2003.

Serien 6,35-övertramp-6,40-6,41-övertramp-övertramp var...

- ...en besvikelse. Jag kände inte den där rätta nervositeten i kväll, jag var alldeles för lung. Det var ändå fem månader sedan jag tävlade sist och behövde det här för att komma in i rutinerna igen.

Blickar redan framåt

Fiona May vann på 6,61, med Olga Rublyova, Ryssland, som tvåa med 6,56 och Ludmila Galkina som trea med 6,46. Klüfts 6,41 räckte till en fjärde plats.

- Jag har hoppat mycket bättre på träning, men banorna här kändes lite studsiga och jag fick inte riktigt ansatsen att stämma. Känslan fanns där och några av hoppen var ganska långa, fast då trampade jag över. Det är ändå skönt att debuten är avklarad. Jag tävlar igen på lördag i Finland, och jag ser redan fram mot det, säger Klüft som saknade att inte direkt få ge sig på nästa gren som hon brukar i mångkamp.

- Hade jag fått göra det tror jag att jag fått ut aggressionen och inte stått här och varit besviken.

Anders Burström/TT Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM