Stefan Holm höjdaren i Globen

Satte personbästa på 2,37 och var nära 2,40

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Stefan Holm 2,37.

Kajsa Bergqvist 2,00.

Christian Olsson 17,64.

Vinnarsiffror som visar hur bra svensk friidrott är.

Stefan Holm hoppade högre än någonsin tidigare i Globen på torsdagen. Efter att ha tagit 2,31 med darr i första försöket hade Holm redan vunnit tävlingen. Han begärde då upp ribban till den personliga rekordhöjden 2,37.

Den dubble inomhusvärldsmästaren var oerhört nära på personbästat både det första och andra försöket.

När det blev tredje gången gillt så studsade den 181 centimeter långe värmlänningen över, utan att ens vara i närheten av ribban.

- Publiken gav mig en ruskänsla som hjälpte mig.

Det var ett jättehopp som skulle ha gjort Patrik Sjöberg avundsjuk.

- Det var elva år sedan som Patrik hoppade 2,39 i Vancouver. Men de höjderna kommer närmare och närmare nu, sade statistikbitaren Holm.

Pappa fick en kram

Efter 2,37-hoppet skrek han ut sin lycka och såg ut att vilja ta hela världen i sin famn. Nu blev det pappa Johnny, som också tränar sonen Stefan, som fick den första stora kramen.

- Det var han värd efter alla mil i bil. Det är ju han som ska köra hem i kväll också.

Efter omfamningen klättrade Stefan ned från läktaren, gick fram till funktionärerna och begärde upp ribban på till drömgränsen 2,40 - en höjd bara nio män klarat genom tiderna.

När Holm landande i madrassen efter sitt första försök var det när att han skulle bli den tionde. Men Holm fick till slut sällskap av ribban på madrassen:

- Det lyfte riktigt bra, med publikens hjälp verkar ingenting vara omöjligt. 2,40 kommer närmare och närmare nu.

- Men jag ska inte vara i form nu egentligen. Det är ju bara tre och en halv vecka kvar till inne-VM. Nu gäller det att försöka hålla i det där.

Holms gamle vapendragare Staffan Strand gjorde ett fullt godkänd comeback genom att ta 2,20. Det var Strands första tävling efter fotoperationen i höstas.

Bergqvist bäst

Kajsa Bergqvist vann damernas höjdtävling på fina två meter.

- Att gå över två meter och att vinna betyder hur mycket som helst. Och jag känner ingenting av fotskadan, sade Stockholmstjejen som trivdes inför hemmapubliken.

Damernas dubbla inomhusvärldsmästarinna imponerade oerhört på de inledande höjderna då hon tog 1,84; 1,88 och 1,91 med massor av marginal.

Segerhoppet på två meter jämt togs med darr på ribban.

- Jag hade lite tur som klarade två meter. Det där riktiga supertrycket fanns inte i benen, men ändå hoppade jag rätt så stabilt, analyserade Bergqvist.

Ukrainskan Vita Palamar blev tvåa på 1,97.

Med mattan för sig själv försökte Bergqvist förbättra sitt inomhusrekord från förra året (2,03) genom att begära upp ribban på 2,04.

Det blev lite för högt - även denna fantastiska kväll inför de 10 361 åskådarna i Globen.

Olsson utan plankträff

Christian Olsson missade med marginal hela plankan i kvällens första trestegshopp. Ändå landande den svenske världsmästaren 17,64 meter bort. Att utan plankträff hoppa så långt är fenomenalt, resultatet innebar både världsårsbästa och nytt Globenrekord.

Men känslan var att bara Olsson träffade plankan skulle inomhusvärldsrekordet på 17,83 ryka. Nu inträffade det aldrig.

- Jag var ute efter världsrekordet, sade Olsson.

- Jag trodde nog jag skulle klara det efter 17,64 i första hoppet. Det tyckte jag faktiskt bara var ett ganska bra hopp.

Efter inledningshoppet nådde Olsson 17,52; 17,56 och 17,34.

- Jag saknade den där riktiga fullträffen. Jag fick två kanonsteg, men missade lite när jag på tredje steget och flög inte så långt.

- Det kändes absolut som att det finns mer att ge.

Mer att ge finns också för Carolina Klüft som fick nöja sig med en fjärdeplats och 6,41 i sin säsongsdebut i längdhopp.

Men svensk friidrott verkar ändå vara bra rustat för OS-året 2004.

Anders Burström/TT Lars Markusson/TT