Lillebror Lidberg störst i familjen

Jimmy bytte viktklass för att nå OS

SPORTBLADET

Syskonkärlek som gör ont. Brottarbröderna Martin och Jimmy Lidberg är bästa vänner och bittra motståndare.

Inför SM som startade i Sandviken i går tvingades Jimmy gå upp en viktklass för att ha en chans att komma till OS.

- Jag kan inte konkurrera ut brorsan, så jag får ta de större killarna i stället. Det är enklare, säger han.

Foto: MAGNUS WENNMAN
Brottarbröder Jimmy Lidberg har gått upp en viktklass för att ha en chans att ta en OS-plats. ”Jag kan inte konkurrera ut brorsan, så det blir lättare så”, säger han.

Det är en smal gräns mellan kärlek och hat. Åtminstone mellan brottarbröderna Lidberg. Vid sidan om är de bästa vänner, men på brottningsmattan håller ingen tillbaka. Det är hårt, skoningslöst och stundtals riktigt fult.

- Ibland är man så förbannad att man vill slå till honom, säger Martin Lidberg.

I höstas tog Martin Lidberg sitt första VM-guld. Han gjorde det i "fel" viktklass, 96 kilosklassen istället för 84 kilos. Segern kvalificerade honom för OS.

Och skapade en potentiell familjekris.

För 96 kilosklassen är lillebror Jimmy Lidbergs naturliga klass.

"Inte överraskad"

- Jag hade funderat på att det här skulle kunna hända, så jag blev inte överraskad. Jag är inte sur på Martin för att han gick upp i min klass, säger han.

Jimmy Lidberg har länge varit ett av svensk brottnings stora framtidshopp. Han är längre och större än sin storebror och har som främsta merit ett silver i junior VM 2000. Han har dessutom ett SM-guld och tre SM-silver, alla efter finalförluster mot Martin.

Nu har Jimmy gett upp tankarna på att kunna konkurrera ut brorsan. I stället har han valt att stiga upp till nästa viktklass, 120 kg.

- Det blir faktiskt enklare så, just nu i alla fall, säger han.

När brottnings-SM tjuvstartade i går vann båda bröderna Lidberg sina inledande matcher. För att Jimmy ska få åka till OS-kvalet i Novi Sad senare i vår, måste han besegra regerande svenska mästaren Eddy Bengtsson. Vinner han över Bengtsson måste han komma bland de fem bästa i Novi Sad.

"Bland de tio bästa"

- Jag tror att Jimmy har goda chanser. Jag rankar honom bland de tio bästa i världen i 96 kilosklassen och han kan absolut mäta sig med de bästa i 120 kilo, säger Martin.

För Jimmy gäller det att brottas smart och använda sin snabbhet och uthållighet.

- Jag har brottats flera matcher i 120 kg i tyska Bundesliga i år. Jag har vunnit mycket och vet att jag kan vinna om jag brottas rätt, säger han.

Aten-OS har varit brödernas drömmål i tio år.

- Det skulle bli Jimmys första och mitt sista OS. Vi har alltid drömt om att uppleva det tillsammans, det vore kul, säger Martin.

- Ja, det är därför jag tar det här steget upp i viktklass. Vi får se om det blir permanent eller om jag går ner igen när Martin lägger av. Det beror på hur det går, säger Jimmy.

Om Martin Lidberg vinner SM-guld i morgon så är det hans 13:e raka. Därmed skulle han tangera Pelle Svensson gamla rekord.

Thomas Arnroth