En stor utmaning väntar Linnéll

”Jag tvekade aldrig”

SPORTBLADET

HALMSTAD

Sveriges nye förbundskapten i handboll heter Ingemar Linnéll. Den 30 juni tar han över landslaget som under drygt femton år blivit synonymt med Bengt "Bengan" Johansson.

"Bengan Boys" tog medaljer i tretton av sexton mästerskap.

- En utmaning, säger Ingemar Linnéll om att ta över det framgångsrika laget.

På lördagen satt han där i Halmstads Sporthall. Presskonferens med tv- och radiointervjuer samt fotograferande. En situation han verkade trivas i den nya kaptenen, lugn som en filbunke. Seriös, men kryddade sina svar med lite skämt då och då.

- Alltså, jag ser det som en utmaning och kan inget annat än att sköta jobbet på mitt sätt. Återkom om ett halvår, då vet jag mer hur det känns.

Har du någon filosofi hur du ska hantera landslaget?

- Det finns en röd matta utlagd av Bengan och det blir till att fortsätta uppnå goda resultat och att få en utveckling till stånd. Inte stoppa upp på vägen för att man vunnit, utan fortsätta att utvecklas. Styrkan i svensk handboll är att förbundet och klubbarna har så nära samarbete, att vi är en stor familj.

Väntat val

- Jag blir en bricka i spelet, det finns många runt laget som har stor erfarenhet. Ja, och i laget också.

- Men både jag och förbundet ska jobba för att jag få någon som assisterar på läger och turneringar. Man behöver vara flera ögon i dagens snabba handboll. Det är små detaljer som avgör vilket lag som tar medaljerna.

I flera veckor har det spekulerats vilt vem som skulle ta över. Linnéll har framstått som den hetaste kandidaten och TT skrev om honom under EM, det nyligen avslutade handbollsmästerskapet i Slovenien.

Lagkaptenen Stefan Lövgren sade då att "vem det än blir så kommer vi spelare att ge honom vårt fulla stöd".

För en vecka sedan fick Ingemar Linnéll frågan av det svenska handbollsförbundet.

Vill du ta över?

- Ja, och jag tvekade aldrig. Att få vara med och påverka landslaget är spännande. Ett mer stimulerande jobb kan man inte få.

Familjen Linnéll i Tyresö utanför Stockholm är en riktig handbollsfamilj. Barnen Jesper, Jennie och Jonna spelar handboll.

Hustrun Eja har 63 landskamper på meritlistan.

- Familjen har 64, för jag har en, säger Ingemar Linnéll.

World Cup första provet

Hur skulle du beskriva dig själv?

- Min hustru säger att jag är mycket envis och det stämmer. Lugn, sansad, bestämd och krävande är jag också.

- Jag kräver att omgivningen ställer upp och fullföljer det vi kommit överens om. Jag kommer att organisera min stab kring landslaget.

Ingemar Linnéll börjar jobbet den 30 juni i år.

Hans första stora uppgift blir att leda landslaget i World Cup i Sverige i november.

Bengt Johansson fortsätter alltså några månader till. "Bengan" leder landslaget mot Polen i de två VM-kvalmatcherna som förhoppningsvis skall leda till Tunisien 2005.

Fakta: Ingemar Linnéll

Bo Harmby/TT