En snabbare Klüft letar efter tajmingen

Hoppade 6,48 i Finland

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Fyra övertramp på sex hopp borde oroa.

Men Carolina KLüft fick de besked hon ville ha i lördagens längdtävling i Tammerfors.

- Nu tror hon ansatsen kommer att sitta i fortsättningen, säger hennes pappa Johnny Klüft.

Längden saknas fortfarande i Carolina Klüfts godkända längdhopp och i de långa hoppen trampar hon över. Hon har blivit snabbare i ansatsen och därför haft problem att hitta rätt i avstampet i säsongsupptakten i längdhopp.

Problemen fortsatte även i Finland, men det längsta av de två hoppen mätte 6,48 och räckte till seger.

- Hon var väldigt nöjd med hoppningen, hon har hittat rätt rytm och rätt hoppkänsla, berättar Johnny Klüft för TT.

Hon har fått backa mer och mer i ansatsen efter vinterns utveckling av löphastigheten. Och trots att den röda flaggan kom upp hela fyra gånger kände hon efteråt att hon hittat rätt.

I Globen torsdags hade hon tre övertramp och ett längsta hopp på 6,41. Hon har fortfarande en bit kvar till det personliga innerekord från VM i Birmingham i fjol på 6,61, och ännu längre ifrån utebästat 6,86 när hon vann guld i U 23-EM i Bydgoszcz, Polen 2003.

- Det är några tävlingar kvar innan VM och hon känner sig tillfreds. Hon tycker sig ha hittat ansatsen.

Hamnar också avstampet rätt räknar hon med betydligt längre hopp än lördagens 6,48. Då kan personliga rekordet slås och de högt ställda förväntningarna på Växjötjejen infrias.

- Får hon bara till ansatsen kommer det att bli långt. Hon har haft bra känsla i hoppen hon trampat över och de har känts långa.

Även Susanna Kallur stod som segrare i Tammerfors. Hon vann 60 m häck på tiden 8,03, tre hundradelar före Delloreen Ennis-London från Jamaica. Susanna var också två tiondelar snabbare än tvillingsystern Jenny på fjärde plats.

Lars Frank/TT