Jarmo Myllys storspelade igen

HV 71 upp i serieledning

SPORTBLADET

LINKÖPING

Två insläppta mål - på två bortamatcher mot Frölunda och Linköping.

Jarmo Myllys nollade inte bara östgötarna och förde upp HV 71 i serieledning efter 2-0-segern.

Han vann även målvaktskampen mot finske landslagsettan Fredrik Norrena.

- Det är jättekul och utmanade att vara tillbaka i elitserien, men jag hade nog inte vågat hoppas att det skulle gå så här bra, sade Jarmo Myllys.

Linköping försökte med allting, men ingenting lyckades. Det var helt omöjligt att överlista 38-åringen, nyligen värvad från finländska ligan.

- Visst gick det bra för egen del, men mycket beror på att killarna spelade så otroligt bra i försvaret. Med en sådan uppoffring är det inte särskilt svårt att stå i mål, menade han.

Mästartakter

Östgötarna kom ingenstans i den sista perioden när HV 71 visade mästartakter och gav Linköping en lektion i hur man spelar på en ledning.

- Fortsätter vi så här kan det räcka långt i slutspelet. Målsättningen är ju att vinna och det är inte alls omöjligt, även om det är en lång väg dit. Vi har ett riktigt starkt gäng, sade Myllys.

Hemmamålvakten Fredrik Norrena tvingades kapitulera två gånger (Stefan Hellqvist och Peter Ekelund) och fick se sig besegrad av den åtta år äldre landsmannen.

Men Myllys har inga planer på att sno tillbaka sin landslagsplats från Norrena.

- Nej, jag har gjort mitt där och dom vill väl förresten inte ha en gammal gubbe som fyller 40 nästa år, skojade Jarmo. Dessutom har Norrena en fantastisk säsong bakom sig, både med Linköping och landslaget. Han är nummer ett av de finska målvakterna i Europa.

Lyckad värvning

Värvningen av Myllys när Stefan Liv skadades är inget annat än ett rejält klipp. Och tränaren Per Mårts är övertygad om att det inte blir några bekymmer när Liv kommer tillbaka.

- Stefans skada är så pass allvarlig att vi inte vet när han med och spelar igen. Det krävs två toppmålvakter i ett slutspel, men tre är förstås ännu bättre med både Liv, Myllys och Bosse Ahl, menade Mårts. Där har klubben en stor tillgång.

Lördagens intensiva och täta derbymöte stod länge och vägde, innan HV 71 fick hål på Norrena med drygt fem minuter kvar av den andra perioden.

När sedan tvåan kom efter bara knappt två minuter av sista perioden var det avgjort.

HV 71 tog tack vare segern över positionen som tabelletta, något som aldrig tidigare inträffat vid ett så sent skede av elitserien.

- Nu siktar vi på att hålla oss kvar högst upp och skaffa ett så bra utgångsläge inför slutspelet som möjligt, säger Mårts.

TT