Han hittades död på hotell

Cykelvärlden i chock efter Pantanis död: Han hade det inte så lätt

1 av 2 | Foto: AP
PIRATEN PANTANI Marco Pantani vann både Giro d"Italia och Tour de France under sin karriär. Så sent som förra året körde han girot och slutade då på en 14:e plats. I går dog han, bara 34 år gammal.
SPORTBLADET

ROM

Cykelvärlden är chockad.

I går natt hittades Italiens störste cyklist genom tiderna mystiskt död på ett hotellrum.

Marco Pantani blev 34 år.

Nyheten om Marco Pantanis död slog ned som en bomb i cykeltokiga Italien i går. De ordinarie tevesändningarna bröts för att meddela att Piraten, som han kallas, dött ensam i ett rum på lägenhetshotellet Le Rose i Rimini.

- Jag är förkrossad. Det är en enorm tragedi för hela cykelvärlden, säger förre världsmästaren Mario Cipollini.

- Jag kan inte förstå vad som hänt. Det är obegripligt, säger den gamle mästaren och tränaren Vittorio Adorni.

Fans vid hotellet

I natt samlades mängder av fans utanför hotellet där Pantani hittades död och sent under kvällen kom systern Manola till Rimini. Hon skyddades av några vänner och polisen och blev trängd av fotografer. Till slut skrek hon rätt in i tv-kameror:

- Ge er iväg, ge er iväg härifrån.

Omständigheterna kring Pantanis död var i natt fortfarande oklara. Rättsläkare och åklagare har gjort en första undersökning av rummet där Pantani hittats. Något officiellt uttalande har dock inte gjorts.

Men spekulationerna är redan i full gång.

Under de senaste månaderna led Marco Pantani av djup depression och vårdades på en specialklinik.

Och enligt obekräftade uppgifter i italiensk media ska polisen ha funnit flera medicinförpackningar i hotellrummet, vilket lett till rykten om en överdos.

- Han har inte haft det lätt. Pantani har levt i skräck sedan dopninghistorierna, säger cykelexperten Roberto Vacchi.

Svor sig oskyldig

Det var 1999 som Pantani första gången anklagades för dopning. Han stoppades från att fullfölja Giro d"Italia, som han då ledde överlägset.

Orsak: onormalt höga värden av röda blodkroppar. Han dömdes till tre månaders villkorligt fängelse. Domen överklagades dock och några klara bevis för Pantanis påstådda fusk har aldrig framkommit.

2001 återupprepade historien sig. Då slog karabinjärernas antidopningpatrull till och hittade sprutor med insulin på Pantanis rum - och han hade inte diabetes. Pantani diskades igen - trots att han bedyrade sin oskuld och trots att bevisningen var svag.

Men Piraten lyckades alltid komma tillbaka.

- Han hade cykelsporten i hjärtat. Och han vägrade ge upp karriären, säger Roberto Vacchi.

Förra årets körde han sitt sista Girolopp. Då blev han 14:e i sammandraget. En blygsam placering för Pantani som efter en fantastisk prestation vann både Girot och Tour de France 1998.

- Han var extremt talangfull. Och han var en av de mest spektakulära cyklisterna någon sett. Det han kunde göra i backarna kunde andra cyklister bara drömma om, säger Roberto Vacchi.

Marco Pantani hade också en enorm otur - som andra cyklister bara drömmer mardrömmar om.

Han råkade ut för en mängd skador under karriären. Den värsta var när han under Girot 1995 körde in i en bil och ådrog sig ett komplicerat benbrott. Bilderna från sjuksängen där han hade en ortopedisk apparat inskruvad i benet har inga fans kunnat glömma. De glömmer inte heller hans ord från sjuksängen:

- Lugn, jag kommer igen.

Åke Malm