De boxas för att knocka – lagligt

Foto: Jerker Ivarsson
Hårda slag mot huvudet precis som i proffsboxning. Med den skillnaden att K-1 är laglig i Sverige. Här går Jörgen Kruth en fajt med Vitaly Akhramenko från Vitryssland.
SPORTBLADET

Här knockar professionella K-1-fighters varandra med stenhårda slag och sparkar. En sport som är lika våldsam som professionell boxning.

Och laglig i Sverige.

– Man kan inte tillåta alla andra sporter som innehåller slag mot huvudet, men utesluta just proffsboxning, säger Paulo Roberto.

Paolo Roberto, ringkonferecier i går kväll.

Det var tre och en halv timmes våldsam underhållning i Solnahallen i går.

Taiboxare, karateexperter och boxare från Sverige, Finland, Belgien och Vitryssland gjorde upp om 50.000 kronor och chansen att kvala vidare mot K-1:s stora Grand Prix final i Tokyo i december.

Alla kampsporter

Kvällen bjöd på totalt tio matcher, bara de första två blev knockout.

I K-1 blandas slag med sparkar och knän. Stilen är öppen för alla stående kampsporter, inklusive boxning. Men K-1 har mötts av protester, debatt och heta känslor. Röster har höjts för ett förbud.

– Det här går inte att förbjuda. Då får man förbjuda alla sporter där det ingår slag mot huvudet, säger Paulo Roberto som var kvällens ringkonferencier.

Är det inte konstigt att professionella K-1-matcher tillåts i Sverige, men inte proffsboxning?

– Jo, för dom som inte är så kunniga ställer det saken på spets. Det beror på att lagstiftningen mot proffsboxning är föråldrad.

Knockouter är lika vanliga i K-1 som proffsboxning. Det finns bara tungviktsklassen i K-1, alla måste väga minst 95 kg. I gårdagens gala deltog flera professionella K-1-fighters, bland andra svenskarna Martin Holm och Jörgen Kruth.

– Men proffsboxning är lite farligare. Där går matcherna tolv ronder och man slår mer mot huvudet. I K-1 sker ofta knock outslagen mot huvudet, men innan dess handlar mycket om sparkar mot ben och överkropp. Det är inte lika farligt, säger Paulo Roberto.

Till Johanneshov

– Nästa år hoppas vi kunna flytta hela galan till Johanneshov. De vågade inte hyra ut till oss i år, sporten är fortfarande lite för kontroversiell, säger arrangören Håkan Jansson.

Thomas Arnroth ([email protected])