Reservmålisen räddade segern till Luleå

Thörnqvist täppte igen efter darrig inledning

SPORTBLADET

LULEÅ

Luleås landslagsmålvakt Daniel Henriksson låg hemma febersjuk. Frågan är dock om inte hans ersättare Gusten Thörnqvist var än hetare.

Luleå vann med 2-1 över Färjestad i elitserieishockeyn.

Men efter mindre än fem minuter så släppte Thörnqvist in en myra av Jörgen Jönsson och det såg ganska så darrigt ut.

- Det är klart att jag var nervös. Det var ju min hemmadebut, men jag kände inget speciellt när de tog ledningen. Det var bara att bita ihop, säger Thörnqvist som spelade sin fjärde match för Luleå.

Det var inte bara bakåt som Thörnqvist var alert. När Färjestadsspelarna i boxplay åkte för att byta så startade Thörnqvist ett anfall som Jonas Rönnqvist kunde avsluta med ett skott i nättaket.

- Skönt att det målet kom så att inte skottet av Jönsson blev matchavgörande, säger Thörnqvist.

"Visade en enorm vilja"

Efter den kvitteringen så tog gästerna på nytt tag i matchen och hade det inte varit för Thörnqvist så hade nog Färjestad avgjort matchen i andra perioden. Luleå fick ett par tunga utvisningar emot sig och långa stunder så handlade det om spel mot ett mål.

- Det är klart att Färjestad var det bättre laget, men jag tycker att grabbarna visade en enorm vilja, säger Luleås tränare Mikael Andersson.

I tredje perioden där hemmamålvakten visade klara krampkänningar efter gästernas konstanta tryck låg ett segermål för gästerna väldigt när till hands.

- Vi borde kanske ha avgjort i andra, men vi lyckades inte och det finns inget att säga om det, säger Färjestads tränare Tommy Samuelsson.

Utvisning avgjorde

Med sex sekunder kvar av matchen drog gästernas Mats Trygg på sig en helt matchavgörande utvisning då han satte upp klubban i ansiktet på Jonas Rönnqvist.

Den utvisningen gjorde att Luleå fick spela med en man mer i förlängningen och efter precis en minut av den så var matchen över.

Roger Åkerström fick pucken och medan Thomas Berglund krigade framför målet så väntade Åkerström ut Sinuhe Wallinheimo innan han iskallt lyfte in pucken.

Ett mål som gav Luleå två ytterst viktiga poäng och samtidigt petade ned Färjestad från första platsen i elitserien.

Men hjälten för dagen var som sagt var en reservmålvakt vid namn Gusten Thörnqvist.

TT