Han föll ihop livlös

Jimmy Lidberg fick syrgas akut under SM-final: Jag har inga minnen av det

Foto: JENNY LUNDBERG/ARBETARBLADET
Jimmy Lidberg får syrgas av sjukvårdspersonal efter att ha kollapsat i SM-finalen mot Eddy Bengtsson. "Först trodde jag bara att han hade svimmat, men när alla människor sprang in på mattan så förstod jag att det var allvarligt", säger flickvännen Johanna Jansson.
SPORTBLADET

Scenerna var otäcka.

Mitt under SM-finalen föll landslagsbrottaren Jimmy Lidberg plötsligt ihop.

Han blev liggande livlös på mattan och fick syrgas akut.

- Jag har inga minnen, allt blev bara svart, säger Jimmy Lidberg till Sportbladet.

Svensk idrott är skakat. Bara fem dagar efter basketspelaren Raimonds Jumikis plötsliga död utspelade sig kusliga scener i Jernvallens idrottshall i Sandviken i går.

Mitt under finalmatchen i 120-kilosklassen föll Jimmy Lidberg - lillebror till världsmästaren Martin - handlöst baklänges, tappade medvetandet och började skaka våldsamt.

Förstod allvaret

På läktaren fanns 15 personer ur Jimmy Lidbergs närmaste familj och bekantskapskrets, bland andra flickvännen Johanna Jansson.

- Först trodde jag bara att han hade svimmat, men när alla människor sprang in på mattan så förstod jag att det var allvarligt. Jag sprang in. Det var fruktansvärt, jag började gråta, säger hon.

Jimmy Lidberg har varit förkyld den senaste veckan och lider även av astma.

Satt och skakade

- Vi gav honom astmamedicin, och sedan fick han syrgas. Först var han helt borta, men sedan blev han snabbt bättre. Det var då chocken kom. Jag satt bara och skakade. Då blev jag rädd, jag tänkte på den där basketspelaren som dog förra veckan, säger Johanna Jansson.

Jimmy Lidberg själv missade alla uppståndelse. Det var först efter en lång stund med syrgas och efter att ambulanspersonalen konstaterat att hans värden snabbt normaliserats som han själv förstod hur otäck incidenten varit.

- Jag har inga minnen. Jag tror att jag fick akut syrebrist. Jag tog ut mej så fullständigt, säger Jimmy Lidberg.

"Tog illa vid sig"

Han hade tvingats gå upp en viktklass för att ha chansen att kvala in till OS senare i sommar.

Därför brottades den 104 kg tunga 21-åringen mot 120 kg tunga brottare hela helgen.

I finalen mötte han regerande mästaren Eddy Bengtsson. I full tid stod det 2-2 och det blev sudden death. Det var när Jimmy Lidberg försökte avgöra genom att koppla ett grepp och knuffa ut Eddy Bengtsson från brottningszonen då allt plötsligt svartnade.

"Jag är lite bitter"

- Det var många som tog väldigt illa vid sig, just för att det varit flera idrottsmän som dött. Men det här var inte så farligt egentligen, jag har svimmat förr. Jag tog ut mig så fullständigt bara, det var det enda som hände.

Nu förlorade Jimmy Lidberg finalen eftersom han aldrig kunde fullfölja matchen.

Därmed minskar chanserna att nå OS i Aten i sommar.

- Visst är jag lite bitter över förlusten, men samtidigt som jag är glad att jag mår bra och att det inte hände något allvarligt med mig. Jag har inte gett upp OS-drömmarna helt. Chansen finns fortfarande, säger han.

Tre dödsfall på kort tid

Thomas Arnroth ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM