- Han skulle skrivit in sig på drogklinik

Marco Pantanis sista ord: Jag stannar ett tag till

1 av 2 | Foto: REUTERS
Ett land i sorg Italien var i chocktillstånd dagen efter beskedet om Pantanis död.
SPORTBLADET

ROM

Marco Pantani dog av hjärtstillestånd.

Vad som fick cykelstjärnans hjärta att stanna är dock fortfarande oklart.

Det kan vara sviterna av dopning, en överdos eller självmord.

Sent i natt var Marco Pantanis död fortfarande omgärdad av frågor.

- Vi utesluter inte en ny utveckling efter obduktionen, säger Sabato Riccio vid polisen i Rimini.

Rättsläkare fastslog i går att Pantani dött av "hjärtstillestånd". I dag obduceras cyklisten och först då kan man säga vad som är den bakomliggande orsaken.

Spekulationerna gäller allt från bieffekter av dopning till att han av misstag överdoserat medicin. Vissa tror också att Marco Pantani självmant valde döden.

- Vi fann på hans hotellrum tiotalet förpackningar med antidepressiva medel. Alla var öppnade, några tomma, säger Sabato Riccio.

Enzo Vicennati, chefredaktör för Bici Sport och god vän till Pantani, säger att denne blivit fast i missbruk av mediciner.

- Marco skulle ha skrivit in sig på en klinik för drogberoende den 27 februari, säger Vicennati till italienska medier.

Cyklisten Lance Armstrong, som ofta tävlat mot Pantani, säger till AP:

- Det är fruktansvärda och chockerande nyheter för hans familj, vänner och fans.

Drog sig undan

Marco Pantani drog sig sin sista tid i livet undan allt och alla. Som cyklist var inget berg för högt för honom, ingen etapp för krävande.

Men hans egen ångest blev till sist oöverstiglig. Han tillbringade sina sista dagar i total ensamhet, glömd av den värld som nu sörjer honom.

Sin 34-årsdag, den 13 januari i år, firade han ensam. Den 9 februari skrev Pantani in sig på lägenhetshotellet "Le Rose" i Rimini. Där tillbringade han sina sista dagar isolerad från omvärlden.

Han mådde dåligt

Han hade inget bagage med sig och ingen mobiltelefon. Han mådde dåligt och hade gått upp i vikt.

Pantani beställde upp alla måltider till rummet. De enda han bytte några ord med var hotellreceptionisten och spelare i Rimini Basket som också bodde på hotellet.

Den sista kontakt Pantani hade med någon var med just receptionisten, klockan elva i går förmiddag. Det var denne som på kvällen blev orolig och gick upp till Pantanis rum. Cyklisten låg död på sängen med bar överkropp. Klockan var då runt 21.30. En timme senare, 22.42, kom telegrammet från nyhetsbyrån Ansa; nyheten som fick Italien att stelna i chock och sorg. Pantani, Piraten, den störste, var död.

- Pantani hade bara ett liv, det i cykelsadeln. Utan det var allt meningslöst för honom, säger Candido Cannavò till Sportbladet.

Cannavò var i 19 år chefredaktör på La Gazzetta dello Sport som arrangerar Giro d"Italia. Han såg Pantani vinna Girot och Tour de France 1998.

"Kände sig förföljd"

Men han upplevde också "den värsta dagen i sin karriär", den 5 juni 1999, då Pantani stoppades i Girot med för höga blodvärden.

- Att han aldrig erkände blev hans slut. I stället kände han sig förföljd och sviken av hela världen.

I fjol körde Pantani det som skulle bli hans sista Giro d"Italia. Men en fjortonde plats var inget för den som en gång varit oövervinnerlig, den som besegrat berg som Mortirolo, den som älskats och hyllats av en hel värld.

En annan idrottslegend, Maradona, talade i går i italiensk TV om vännen Pantani, och Maradona gjorde det med ord färgade av sina egna erfarenheter.

- När Marco vann älskade alla honom och ville vara med honom. Men han dog ensam. Och vi är alla skyldiga, alla.

Utanför hotellet grät i går Pantanis fans medan marken täcktes av blommor.

Pantani betalade sitt rum dag för dag. Hans sista ord i livet var de till receptionisten:

"Jag stannar ett tag till".

Jennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM