Djurgården mot serieseger

Formtoppat Dif utklassade Linköping

SPORTBLADET

De har haft fullt lag ungefär lika ofta som tränaren Niklas Wikegård varit tyst och timid i båset.

Nästan aldrig.

Men Djurgården har jobbat på, format en stark grupp - och tagit skalp på skalp i elitserieishockeyn.

- Nu tror jag att vi tar hem seriesegern. Det känns så, säger forwarden Christian Eklund efter 5-2 mot Linköping.

Om det inte varit sjukdomar eller småskavanker, så har det varit ljumskar (Jonathan Hedström och Fredrik Bremberg), hjärnskakning (Mika Strömberg), fotsmärtor (Espen Knutsen), bäckenproblem (Björn Nord) eller långvariga avstängningar (Johnny Oduya och Richard Lintner).

Alltid något och alltid några - i ett omklädningsrum som i vinter knappast kan anklagas för att ha haft kontinuitet som sin största styrka.

Nu börjar de så smått komma tillbaka. Bremberg känner sig fräschare än på länge, Strömberg kom tillbaka i förra veckan och Hedström och Knutsen lagom till matchen mot LHC.

Då har Djurgården också tagit klivet upp på andra plats i tabellen.

Christian Eklund, som med hårt slit i numerärt överläge bäddade för två mål mot LHC, hymlar inte med att maggropskänslan lovar mycket:

- Det går uppåt för varje vecka. Nu när killar som Espen kommer tillbaka... Då kryddar vi ju med spetskompetens. Det ser lovande ut.

Avgjorde i andra

I tisdagskvällens 5-2-seger gav Djurgården ytterligare ett starkt formbesked. Efter en känslosvallande och tuff förstaperiod - med 0-1 av Johan Franzén och 1-1 av Christian Eklund - fixade djurgårdarna fram ett avgörande i den andra:

* Mika Strömberg sköt 2-1 i numerärt överläge efter 5.29.

* Kristofer Ottosson rakade in 3-1, på Kenneth Bergqvists och Marcus Kristofferssons förarbete, efter 6.20.

* Richard Lintner lyfte in 4-1 efter 17.20.

Satte rekord

Med det målet var matchen punkterad - och Lintner var ett namn för historieböckerna. På 38 matcher i vinter har slovaken gjort 18 mål i elitseriespelet. Därmed har han gjort fler mål än någon Djurgårdsback tidigare klarat på en och samma säsong.

Det tidigare klubbrekordet på 17 mål hade Björn Nord.

Nord är för övrigt den ende djurgårdaren som den här våren inte kommer tillbaka efter skadorna. Hans bäckenproblem har slagit säsongen i spillror och slutspel ur tanken.

Men resten är redan tillbaka eller på väg in.

- Därför tror jag att vi kan gå in i slutspelet på en bra nivå, säger assisterande tränaren Johan Garpenlöv.

Jakob Sillén/TT