Tredje raka sudden- segern för Luleå

”Vi har vinnarskallar i laget”

SPORTBLADET

MALMÖ (TT)

Luleå besegrade Mif med 2-1 (1-0, 0-1, 0-0, 1-0) och tog två elitseriepoäng sedan Per Ledin soloåkt in vinnarpucken efter 3.14 i förlängning.

Det var Luleås tredje raka förlängningsvinst.

- Vi har vinnarskallar i laget, lagkänsla, pucken studsar med oss just nu och det ger självkänsla, säger Luleås tränare Mikael Andersson.

Något dito har tränaren i Mif svårt att plocka fram.

- Man sitter inte precis och tittar efter snygga kombinationer, utan att spelarna ska åka skridskor och vara rörligare och att hålla ett bra spel i djupled, säger Stephan Lundh.

Med ett baklängesmål i ryggsäckarna redan efter 40 sekunder (Luleås Karl Fabricius) fick Mif-spelarna slita hårt i drygt 36 minuter innan Petri Liimatainen kvitterade till 1-1.

Snygg sak

Målet och upptakten till det var nivåer över spelet i elegans.

Juha Riihijärvi tog pucken från Jonas Rönnqvist (mycket bra i övrigt), när Luleåspelaren försökte en dragning vid offensiva blå. Finländaren åkte rakt fram till förlängda mållinjen, väntade ut målvakten Gusten Törnqvist och passade pucken mellan honom och kassen till Liimatainen. Kassen blev vidöppen, det var en snygg sak.

Mif kämpar för att undvika kval, och det är inget nytt, för så har det varit för laget hela säsongen. Kämpa, slita för att överbrygga avsaknaden av tillräcklig kvalitet i spelartruppen.

Då blir det många felbedömningar, passningar som slås för hårt eller för sent, och spelet är hafsigt utan rytm.

- För många pendlar mellan bra och mindre bra insatser. Det är för mycket svackor i spelet, säger Stephan Lundh.

Mål i förlängningen

Kanske hade Mif tagit bonuspoängen om matchen gått till straffavgörande. Men så kom misstaget som bäddade för Per Ledins förlängningsmål.

- Mot Mif skall man undvika straffläggning, då förlorar man. De är bra på sådant, säger Mikael Andersson.

Luleå håller till precis ovanför slutspelsstrecket och för också en kamp för att bli kvar bland de åtta som skall göra upp om medaljerna.

Nu är laget tre poäng före Brynäs under slutspelsstrecket. Fyra matcher återstår.

Mif har sex poäng upp till Södertälje, som ligger ovanför kvalstrecket och på säker mark. Kommande två matcher för Mif, mot Brynäs på torsdag och mot Södertälje på lördag, avgör vad som väntar när serien är slutspelad.

Bo Harmby/TT

ARTIKELN HANDLAR OM