Davidssons Foppa- straff sänkte Timrå

… men den här gången stod Hirsch i båset

SPORTBLADET

JÖNKÖPING (TT)

Johan Davidssons avgörande straff för HV 71 hemma mot Timrå gällde visserligen inte lika mycket som Peter Forsbergs klassiker i OS-finalen mot Kanada 1994. Men HV-kaptenens fullträff som gav två poäng och fortsatt elitserieledning var precis lika snygg.

Den här gången stod den kanadensiske målvakten Corey Hirsch i Timråbåset och slapp uppleva förnedringen på isen, men det gick säkert kalla kårar längs ryggraden på den gamle landslagskeepern då han såg Davidsson finta åt vänster, lura ner Kimmo Kapanen och sedan lägga in pucken till vänster om denne.

HV spelade annars inte alls bra, utan har på senare tid haft lättare på bortais.

- Vi var överkonstruktiva och det var motgräs hela matchen om man nu kan säga så i ishockey, säger HV-tränaren Pär Mårts.

– Men Timrå spelade bra och det var starkt av oss att inte ge upp.

Formen på väg

Timrå har förvisso inte gått lika mycket på räls den här säsongen som då laget sensationellt blev trea i elitserien i fjol, men att döma av insatsen mot HV verkar det som om slutspelsformen börjar infinna sig.

I den första perioden, som rycktes sönder av många utvisningar, var Timrå det klart bättre laget och vid flera tillfällen var det hemmadebuterande HV-målvakten Jarmo Myllys som fick agera räddande ängel. Inte ens Myllys kunde emellertid stå emot då Jan Nemecek laddade från blå i numerärt överläge och gav gästerna ledningen.

Med 1–0-ledning i ryggen fortsatte Timrå att spela smart i andra perioden. HV fick visserligen lite mer att säga till om men publikens spridda visslingar i slutet av perioden vittnade med all önskvärd tydlighet om att hemmalaget inte fick spelet att stämma.

När Per Hallin lyfte in 0–2 i inledningen av tredje perioden talade inte mycket för HV. Men på ett par minuter var laget i kapp sedan Stefan Hellkvist petat in en retur i numerärt överläge och Mika Niskanen dundrat in 2-2 i krysset.

Straffpoäng

Per-Åge Skröder var nära att avgöra för HV i sudden death men missade sina två frilägen och hemmalaget tog i stället två poäng via straffmål av Mika Niskanen och Johan Davidsson då Marcus Matthiassson var ende Timråspelare att näta.

Fredrik Olausson, Simon Skoog, Johan Davidsson och Jarmo Myllys var bäst i HV medan Valerij Krykov, Kent Manderville och Kimmo Kapanen var gästernas bästa.

–Vi började ju jättebra, höll inte riktigt ända fram,men det här kan trots allt vara poängen som gör att vi går till slutspel, säger inte alltför missnöjde Timråtränaren Kenta Johansson.